Gemeente Urk

Koninklijke onderscheiding voor ds. W.J. op ´t Hof


- Lintje tijdens Herdenkingscongres Nadere Reformatie te Middelburg -

Zaterdag 13 september 2008 zet de Stichting Studie ter Nadere Reformatie tijdens hun herdenkingscongres in de Nieuwe Kerk te Middelburg (Zeeland) de voorzitter van hun stichting, de heer prof. dr. Willem Jan op ´t Hof in het zonnetje. Als vertegenwoordiger van Hare Majesteit Koningin Beatrix reikt wethouder Huub van Klinken van de gemeente Middelburg een Koninklijke onderscheiding aan hem uit. Voor zijn bijzondere inzet voor de samenleving met name voor de beweging van de Nadere Reformatie wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het congres wordt gehouden naar aanleiding van de herdenking van 400 jaar Nadere Reformatie en 25 jaar Stichting Studie der Nadere Reformatie.

Ds. W.J. op ´t Hof (61) is voorganger van de Hersteld Hervormde Gemeente ´Elim` op Urk. Ook is hij werkzaam voor de Vrije Universiteit te Amsterdam. Naast zijn werk ontplooide hij activiteiten voor de Stichting Studie Nadere Reformatie (SSNR). Van 1983 tot heden (25 jaar) is hij voorzitter en medeoprichter van de Stichting. Het doel van SSNR is het bevorderen van de bestudering van de Nadere Reformatie en het wekken van belangstelling hiervoor. De Stichting geeft publicaties uit en organiseert bijeenkomsten. De website van de stichting (www.ssnr.nl) is nationaal en internationaal een centraal punt. Decorandus verzorgt zelf veel publicaties en lezingen leidt de studie en publicatie. In 1977 heeft hij het Documentatieblad Nadere Reformatie mede opgericht en tot 2004 is hij redactiesecretaris geweest. Vanaf 2004 is hij redactievoorzitter. Het Documentatieblad is het Nederlandse forum voor artikelen en themas over de Nadere Reformatie.
Ook internationaal heeft het blad uitstraling en dat komt vooral tot uiting door lezingen op congressen in binnen- en buitenland en publicatie van artikelen in internationale tijdschriften.

De heer Op ´t Hof is gepromoveerd op basis van een omvangrijke bibliografische studie, waaronder "Engelse piëtistische geschriften in het Nederlands, biografie Willem Teellinck de vader van de Nadere Reformatie, vele artikelen over Teellinck en andere vertegenwoordigers van het gereformeerd piëtisme. In de loop van dit herdenkingsjaar van vier eeuwen Nadere Reformatie, verschijnt van zijn hand een biografie van Teellinck. Omdat de heer Op ´t Hof zich vele jaren heeft ingezet voor de bovengenoemde stichting krijgt hij de versierselen opgespeld van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De aanvraag voor de Koninklijke Onderscheiding is gedaan door de voorzitter van de stichting StoKosmos te Zeeland.

Stichting Studie Nadere Reformatie
De Nadere Reformatie is een landelijke beweging in de gereformeerde kerk van de 17e en 18e eeuw. De geschiedenis ervan is niet los te zien van de Zeeuwse wortels. Het jubileumcongres wordt in de Nieuwe Kerk te Middelburg gehouden, een van de brandpunten van de Nadere Reformatie. De kerk vormt onderdeel van het abdijcomplex waar Willem Teellinck regelmatig overleg voerde met de Staten van Zeeland. Middelburg is bovendien een van de best bewaarde steden waar nog vele gebouwen aanwezig zijn die herinneren aan de tijden van de oudvaders. Het herdenkingscongres maakt deel uit van een breder programma. De organisatie vindt plaats in samenwerking met de Zeeuwse cultuurhistorische stichting StoKosmos. Meer informatie over deze stichting en het doel ervan vind u op de website www.ssnr.nl