De Nederlandse Bank


Pensioenfondsen kopen voor grote bedragen effecten

Nieuwsbericht

Datum 15 september 2008

Nederlandse pensioenfondsen hebben in het tweede kwartaal van 2008 per saldo voor ruim EUR 21 miljard aan effecten gekocht, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank.
Netto aankopen van effecten door pensioenfondsen

De aankopen betroffen vooral aandelen, maar ook beleggingsfondsen en obligaties zijn op grote schaal aangeschaft. Op aanhoudend turbulente markten leden de pensioenfondsen andermaal koersverliezen, maar door de nieuwe aankopen nam de effectenportefeuille van pensioenfondsen per saldo toe tot EUR 624 miljard per juni 2008.

In het tweede kwartaal kochten pensioenfondsen opnieuw voor een fors bedrag aan aandelen, dit keer voor de recordwaarde van EUR 12 miljard. Voor meer dan de helft betrof het Amerikaanse aandelen. Twee factoren stuwden de aandelenaankopen op. Ten eerste geldt dat pensioenfondsen naar een zekere strategische verhouding tussen aandelen en obligaties in hun effectenportefeuille streven. Het gewicht van de aandelen was in het eerste kwartaal door koersverliezen met 3 procent teruggelopen. Met aankopen wilden de fondsen deze vermogenscategorie weer op peil brengen. Ten tweede werden bepaalde aandelen weer interessant door opnieuw dalende koersen.

Verder waren beleggingsfondsen - aandelen- en obligatiefondsen - in het tweede kwartaal in trek. Aankopen hierin bedroegen EUR 7 miljard, evenveel als in het eerste kwartaal. Bovendien kochten pensioenfondsen obligaties en geldmarktpapier, in totaal EUR 3 miljard. Voor het overgrote deel betrof het lang schuldpapier van de Amerikaanse overheid en van Engelse banken. Dit is een omslag ten opzichte van het vorige kwartaal toen voor grote bedragen obligaties waren verkocht. Enkele pensioenfondsen hadden toen nog binnen hun portefeuille obligaties ingeruild voor aandelen.

De pensioenfondsen financierden een groot deel van hun effectenaankopen door in te teren op deposito's en door korte leningen niet te verlengen. In het eerste kwartaal had voorzichtigheid waarschijnlijk de boventoon gevoerd en waren gelden kort uitgezet. In het tweede kwartaal werden deze weer vrijgemaakt voor beleggingen. Overigens financierden sommige pensioenfondsen hun aandelenaankopen ook door obligaties te verkopen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 0652496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 0652496900).

---

Lees voor