Gemeente Zijpe


2008-09-15 Tafeltje Dekje Zijpe viert 25 jarig jubileum. .

Op vrijdag 12 september 2008 vierde Tafeltje Dekje haar 25 jarig jubileum. Het was een drukte van belang in Dorpshuis De Uijtkijk in Sint Maartensbrug. De vrijwilligers waren er. Maar ook (oud) bestuursleden, klanten en een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en wethouders van Zijpe.

Ben Blonk, portefeuillehouder Welzijn, schetste het belang van voorzieningen in het algemeen en die van Tafeltje Dekje in het bijzonder. En bij een jubileum hoort natuurlijk een cadeautje. Jaarlijks ontvangt de gemeente een gift van de kermisexploitanten uit Callantsoog, met de bedoeling om het ontvangen bedrag te schenken aan een instelling met een goed doel. Omdat Tafeltje Dekje dit jaar 25 jaar bestaat, overhandigde Ben Blonk symbolisch een bedrag van 250,-- aan Hiske de Graaff, voorzitter van Tafeltje Dekje.

Maar dat was nog niet alles. Want ook burgemeester Anja van Apeldoorn- Pruijt kwam met een verrassing. Deze was dan wel niet voor Tafeltje Dekje maar voor coördinatrice Nel de Boer- Moermond uit Burgervlotbrug. Vanaf de start van Tafeltje Dekje is zij bij het werk betrokken. Daarnaast was zij van 1998 tot en met 2004 bestuurslid van de Nederlandse Bond van Plattelands vrouwen is zij sinds 1998 tot heden vrijwilligster bij de Westfriesemarkt in Schagen. Dit alles samen was voor Hare Majesteit de Koningin aanleiding om haar te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Kortom: een bijzonder jubileum van 25 jaar Tafeltje Dekje.

In 1983 begon in de voormalige gemeente Zijpe Tafeltje Dekje. Er werden 8 maaltijden verstrekt. Hiervoor waren 13 vrijwilligers en 1 coördinatrice actief. Maar ook in de voormalige gemeente Callantsoog kwam Tafeltje Dekjevan de grond. Daar werd gestart in 1985 met 4 maaltijden op 2 adressen en met 2 vrijwilligers. Nadat de gemeenten in 1990 waren samengevoegd werd er één werkgroep geformeerd.

Maaltijden werden betrokken uit drie bejaardenhuizen; Zonneoord in Sint Maarten, Huis ten Oghe in Callantsoog en De Zandstee in t Zand.

De maaltijdverstrekkingen hebben een enorme vlucht genomen want op dit moment worden er jaarlijks zon 22.500 maaltijden bezorgd. Er zijn 75 vrijwilligers actief, met vier coördinatrices en 80 klanten.

De maaltijden worden bereid in Zorgcentrum De Zandstee in t Zand. De keuken is hiervoor een aantal jaren geleden aangepast om deze maaltijden te kunnen bereiden. De werkgroep Tafeltje Dekje maakt onderdeel uit van de Stichting Welzijnsvoorzieningen Zijpe maar wel met een zelfstandig bestuur.

De maaltijden worden door de vrijwilligers rondgebracht met eigen vervoer. De Seniorenbus rijdt de maaltijden van De Zandstee naar de dorpskernen, waar de vrijwilligers de maaltijden in ontvangst nemen en verder transporteren.

Momenteel kost een maaltijd 5,65 per dag.