Gemeente Elburg

woningbouwplannen voor locaties t Harde

100908 Concrete woningbouwplannen voor locaties `t Harde

Persbericht

10 september 2008

Concrete woningbouwplannen voor locaties `t Harde

Als onderdeel van de realisering van de multifunctionele accommodatie, het MFA, worden er woningbouwplannen ontwikkeld voor de locaties Wolkamerweg, De Beemd, 't Poshuis en Serpentino.

Uitwerkingsafspraken

Ten behoeve van de voortgang van de woningbouwplannen zijn met de betrokken projectontwikkelaars nadere afspraken gemaakt. Deze uitwerkingsafspraken betreffen o.a. het woningbouwprogramma voor locatie 't Poshuis, de boscompensatie voor Serpentino, de infrastructuur, waaronder leidingen en parkeren, voor Serpentino, de aansluiting van de woningen op de riolering, de waterinfiltratievoorzieningen voor de vier locaties.

Woningbouwprogramma 't Poshuis

Het door De Veste ingediende schetsplan voor de locatie 't Poshuis is uit stedenbouwkundig oogpunt in beginsel een aanvaardbare opzet. Op onderdelen wijkt dit wat betreft de hoogte, het aantal woningen en de woningcategorie af van de uitgangspunten van de raad en het woningbouwuitvoeringsprogramma. Afgesproken is dat de plannen worden aangepast op basis wat contractueel is afgesproken te weten 30 woningen en een woningcategorie zonder beperking van de verkoopprijs. Het niet hanteren van een beperking van de verkoopprijzen past binnen het toetsingskader voor de woningbouw en het totale gewenste woningbouwprogramma van de gemeente. Ook is de door de raad bij voorkeur gewenste hoogte van 13 meter als inspanningsverplichting meegegeven. Naar verwachting zal het bestaande stedenbouwkundige concept door woningstichting de Veste kunnen worden aangepast. Zodra het stedenbouwkundig concept is bepaald zullen de plannen door de verschillende gemeentelijke vakdisciplines (o.a. verkeer, milieu en brandweer) worden getoetst of aan de gestelde eisen wordt voldaan. Daarna wordt overleg met omwonenden gevoerd.

Woningbouwplannen Serpentino

Door De Veste zijn plannen ingediend voor de bouw van 10 woningen aan de Serpentino. In het kader van de Visie wonen en werken heeft de raad deze locatie aangewezen voor woningbouw, nadat een inspraakprocedure is gevolgd. De woningbouwplannen voldoen aan de planologische uitgangspunten. Bij de uitwerkingsafspraken is ook voor de verkeersaspecten c.q. de benodigde parkeervoorzieningen een regeling getroffen met Oranjewoud en De Veste. De woningbouwplannen zijn door de welstandscommissie van een positief advies voorzien.

Met omwonenden heeft begin 2008 een gesprek plaatsgevonden over de voorgenomen woningbouwplannen. Voor de buurt is een inloopavond gehouden op 13 maart jl. Daarbij is de gelegenheid gegeven om schriftelijk opmerkingen of suggesties naar voren te brengen.

Overlegreacties

De ontvangen reacties/verzoeken hebben zowel betrekking op de voorgestelde woonbestemming en de ruimtelijke opzet als op de wijze van invulling/inrichting van het gebied.

Voor de ruimtelijke kwaliteit en de inpassing van de woningbouw ten opzichte van de bestaande woningen is een beeldkwaliteitplan opgesteld. Daarin zijn de stedenbouwkundige, architectonische en landschappelijke uitgangspunten vermeld. Mede gelet op het positieve welstandsadvies voldoen de bouwplannen op basis van dit beeldkwaliteitplan aan de welstandseisen. Aantoonbaar is dat op deze wijze een zorgvuldige inpassing van de woningbouw in de omgeving heeft plaatsgevonden.

De ontvangen reacties zijn vooral een gevolg van de beleidskeuze van de gemeenteraad om deze locatie te bestemmen voor woningbouw en zijn betrokken bij de belangenafweging, de verkaveling en bij de gedane verkeers- en milieuonderzoeken. Het woningbouwplan wordt uit stedenbouwkundig oogpunt passend geacht binnen de bestaande bebouwingstructuur van de omgeving. In relatie tot de omgeving zijn de plannen positief door de welstandscommissie beoordeeld. Uit de reacties vloeien geen belemmeringen voort voor een vervolg van de procedure. Voorts is er voldoende gelegenheid gegeven voor inspraak en overleg over de woningbouwplannen. Ter compensatie van de belangen van de omwonenden geeft voor dit soort situaties artikel 49 van de wet op de Ruimtelijke Ordening de mogelijkheid voor belanghebbenden om een schadevergoeding te vragen indien men schade ondervindt van een planologische vrijstelling c.q. men van oordeel is, dat sprake is van een nadeliger situatie ten opzichte van de geldende bestemming (groen). De indieners van de reacties hebben hiervan bericht ontvangen.

Boscompensatie

Het uitgangspunt blijft verder, dat de bomen niet kunnen worden gehandhaafd. Wel is uit overleg met de provincie gebleken, dat de boscompensatieregeling van toepassing is. Dit betekent, dat elders vervangend bos zal worden aangeplant. Het onderzoek naar een geschikte locatie loopt momenteel. Het belang van het in stand houden van het bosareaal is hierdoor veilig gesteld.

Verkeer en parkeren

Uit verkeersoogpunt voldoen de plannen aan de voor deze locatie noodzakelijk geachte infrastructuur wat betreft de rijbaan/woonstraat, de veiligheid voetgangers en het parkeren. Aan de parkeernormen wordt voldaan.

Vervolgprocedures

De volgende stap is het gereed maken van de plannen voor het starten van vrijstelling-/bouwvergunnings-procedures op grond van artikel 19 lid 2 van de Wet Ruimtelijke Ordening voor alle vier de locaties. Het starten van de procedure houdt in, dat de bouwplannen met de aanvraag om vrijstelling en de aanvraag om een bouwvergunning gedurende zes weken voor eenieder ter inzage worden gelegd. Hierbij zal aan eenieder gelegenheid worden gegeven een zienswijze in te dienen. De publicatie van de terinzagelegging vindt plaats in de huis-aan-huiskrant. Afhankelijk van de beoordeling van eventuele zienswijzen wordt een besluit over de vrijstelling en de bouwvergunning genomen. Deze procedure zal de nodige tijd in beslag nemen. Indien na afweging van de belangen wordt besloten om de vrijstelling annex bouwvergunning te verlenen dan kan hiertegen beroep worden ingesteld bij de rechtbank.