Gemeente Leidschendam-Voorburg


Nieuw nme-programma Leidschendam-Voorburg

Egels, stadsvogels en statische elektriciteit in school

15 september 2008 - Het ontsluieren van de mysteries van het bijenvolk, het zelf verzorgen van een echte kip in de klas of leren over de levenswijze van huisjesslakken. Via de nieuwe leskisten leren over stadsvogels of over de levenswijze van egels waarbij de kinderen hun ideale egeltuin kunnen nabouwen. Of het werkingsprincipe van magnetisme en statische elektriciteit ontdekken met de nieuwe ontdekdozen. Een kleine greep uit een veelheid van leerzame dingen waarop basisscholen in Leidschendam-Voorburg dit schooljaar via het Jaarprogramma Natuur- en Milieueducatie (NME) kunnen intekenen. Het NME-programma kon afgelopen schooljaar rekenen op grote belangstelling van het basisonderwijs. Ruim tachtig procent van de basisschoolleerlingen heeft aan een of meer activiteiten deelgenomen. Excursies die een groot succes waren zijn De Kriebelexcursie en de Slootjesexcursie.

Leskisten en excursies
In het programma leest de school wat er gedurende het schooljaar in Leidschendam-Voorburg op NME-gebied mogelijk is. Zo worden er leskisten met educatief materiaal uitgeleend, kunnen scholen zich opgeven voor zendingen over champignons, bijen, statische elektriciteit of magneten en inschrijven voor deelname aan de Boomfeestdagactiviteiten. Het programma bevat tenslotte ook het excursie-aanbod van de vrijwilligers van De Groene Basis en van de Stadskinderboerderij Essesteijn.
Het programma is samengesteld door de gemeente Leidschendam-Voorburg, de Stadskinderboerderij Essesteijn en de
natuurvrijwilligersorganisatie De Groene Basis. Het programma is bedoeld om het basisonderwijs te inspireren en te ondersteunen bij het geven van natuur- en milieulessen.