AutoRai

Fiat Yamaha-coureur Valentino Rossi schrijft geschiedenis op Indianapolis

(9/15/2008)
Fiat Yamaha-coureur Valentino Rossi heeft gisteren op het circuit van Indianapolis in Amerika opnieuw een belangrijk hoofdstuk aan zijn carrière toegevoegd. De Italiaan pakte de 69ste overwinning in zijn MotoGP-carrière en is daarmee de meest succesvolle coureur ooit in de MotoGP geworden.

Met een pole position, de snelste raceronde en de winst zorgde de Fiat Yamaha-coureur voor een echte hattrick tijdens de eerste Indianapolis Grand Prix. Teamgenoot Jorge Lorenzo werd derde en bekroonde daarmee een uitstekend weekend voor het Fiat Yamaha-team.

Gisteren werd eerder op de dag de 250cc race al vroegtijdig afgebroken vanwege het slechte weer en het eerste deel van de MotoGP-wedstrijd werd dan ook op een zeer natte baan verreden. Rossi viel bij de start terug naar een vierde positie en moest die plek een ronde later opgeven aan Fiat Yamaha teamgenoot Lorenzo. Maar daarna kwam Rossi in zijn ritme en vocht hij zich langs Casey Stoner, Lorenzo en Andrea Dovizioso terug naar een tweede plek achter Nicky Hayden. De Italiaan had er vervolgens nog eens acht ronden voor nodig om Hayden uiteindelijk in te halen, maar daarna slaagde hij er in bij zijn achtervolgers weg te lopen. Orkaan Ike was echter nog niet klaar met Indianapolis en in ronde 16 van 28 begon het opnieuw zeer hard te regenen, in combinatie met zware windvlagen die voor gevaarlijke situaties zorgden. Na twintig ronden werd daarom de rode vlag gezwaaid om de race stil te leggen en na een aantal minuten van overleg over een mogelijke herstart werd Rossi uitgeroepen tot de allereerste MotoGP-winnaar op de Brickyard.

Deze 69ste overwinning van Rossi zorgt er voor dat hij zijn landgenoot Giacomo Agostini is gepasseerd in de lijst van MotoGP-coureurs met de meeste overwinningen op hun naam. Daarmee verbrak de Fiat Yamaha-coureur een record dat meer dan dertig jaar stand hield. Agostini pakte in 1975 de 500cc titel met Yamaha en won in totaal zes van zijn 68 zeges met het Japanse merk.

Rossi heeft dankzij zijn overwinning op Indianapolis een voorsprong van 87 punten opgebouwd ten opzichte van Stoner, die gisteren als vierde finishte. Dat betekent dat de Fiat Yamaha-coureur tijdens de volgende ronde in Montegi de kampioenschaptitel kan veroveren wanneer hij als vierde of hoger finisht.

Eerste ânatteâ podium voor Lorenzo
Fiat Yamaha-rijder Jorge Lorenzo pakte gisteren voor de eerste keer in zijn carrière een podiumplaats in een natte race dankzij een derde positie. De 21-jarige Spanjaard is nu tijdens alle vijf races waar hij zich op de voorste startrij kwalificeerde op het podium gefinisht. Dankzij deze tweede podiumplek op rij kan de ârookieâ zijn vierde plaats in het kampioenschap consolideren en staat hij op 37 punten van Dani Pedrosa.