NEN


Europese dieselbrandstofnorm herzien

maandag 15 september 2008, 14:31

De norm voor dieselbrandstof NEN-EN 590 is herzien en als ontwerp gepubliceerd. Het doel van deze herziening is om bijmenging van 7% biodiesel mogelijk te maken.

Tot 7% bijmenging biodiesel in heel Europa toegestaan? Dit volumepercentage komt overeen met het streefgetal van 5,75% energie-inhoud dat de Europese Commissie heeft vastgesteld in de Richtlijn biobrandstoffen. De wens van de politiek gaat richting 10% of meer. Dit is volgens de commissie echter nog te risicovol voor sommige bestaande en toekomstige dieselmotoren.

De dieselspecificatie bevat verder de volgende wijzigingen:
* een eenvoudiger test voor de verbrandingseigenschappen (het cetaangetal);

* een verbeterde bepaling van de aanwezige vervuiling in diesel;
* het gebruik van hoogzwavelige diesel is niet meer toegestaan.

NEN-EN 14214, de norm die de basis vormt voor de toegestane biodiesel, is eveneens herzien. De commentaarperiode voor deze norm is inmiddels verstreken.

Commentaar
NEN vraagt uw mening over normontwerp NEN-EN 590. U kunt tot 4 januari 2009 per e-mail commentaar insturen aan energy@nen.nl. Wanneer geen van de Europese landen bezwaar maakt, wordt de nieuwe, definitieve dieselnorm in mei 2009 verwacht.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Harold Pauwels, NEN-Energie, telefoon (015) 2 690 163. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 14214:2003 en (Norm) NEN Energiemail (Publicatie)