NVA


PERSBERICHT

Amersfoort / Tiel, 15 september 2008

Volledige kostentransparantie: gelijk speelveld voor alle kanalen

Einde verwarring rond begrip `kosten bemiddelaar'

NBVA, NVA en VvHN: compromisvoorstel harmonisatie
transparantie aanvaardbaar

Minister Bos heeft afgelopen vrijdagmiddag per brief aan de Tweede Kamer laten weten hoe hij de harmonisatie van de transparantie in 2009 (en verder) wil vormgeven. Zijn voorstel is tot stand gekomen na overleg met de NVA, NBVA en VvHN, met het Verbond van Verzekeraars, met de NVB, met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis en met de AFM.
De intermediairkoepels vinden het voorstel van de minister aanvaardbaar, omdat een aantal zaken waar de intermediairkoepels zeer aan hechten in het voorstel is opgenomen. Zo moeten alle aanbieders alle kosten van alle complexe producten nominaal transparant maken, ook de kosten van (fondsen in) fondsen. Daarnaast moet het begrip `kosten bemiddelaar' in de modellen De Ruiter, waarover dit voorjaar zoveel problemen zijn ontstaan, worden aangepast, zodat daarover geen verwarring meer kan ontstaan. Tenslotte wordt de volgende stap van de balans afsluit/doorloop naar 60/40 met een jaar uitgesteld, en dus zal ook in 2009 de verhouding 70/30 zijn.

De NBVA, NVA en de VvHN vinden het totaalpakket als verwoord in de brief van minister Bos aan de Tweede Kamer, een acceptabel compromis. Het pakket is het resultaat van driekwart jaar intensief overleg, van alle partijen aan de onderhandelingstafel. Daarbij hebben ook de intermediairkoepels moeten inleveren. Maar een aantal voor het intermediair zeer belangrijke zaken heeft de minister overgenomen. Wij noemen een aantal punten die wij hebben ingebracht en die zijn overgenomen:


- De intermediairkoepels zijn altijd voorstander geweest van beloningstransparantie op complexe producten, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat bij diezelfde producten volledige kostentransparantie zou komen. Die komt er. De aanbieders moeten in 2009 deze transparantie over alle complexe producten bieden.


- Onder volledige transparantie verstaan wij dat ook dat de kosten in fondsen nominaal transparant worden. Uit eigen berekeningen zien wij fondskosten die meer dan 60 procent van de totale kosten uitmaken bij beleggingsproducten. Deze volledige transparantie komt er.


- Daarnaast hebben NBVA, NVA en VvHN zich hevig verzet tegen de post `kosten bemiddelaar' in de modellen De Ruiter. Dit verzet is nu succesvol. Aanbieders mogen niet langer verwarring zaaien door met onduidelijke termen te werken. Verzekeraars overwegen nu om alleen de daadwerkelijke provisie te vermelden, maar ook wordt gedacht

om deze informatie geheel achterwege te laten, nu immers het intermediair deze informatie al verschaft.

Beperking financiële lasten
De NBVA, NVA en VvHN hebben zich in het overleg constructief opgesteld ten opzichte van de extra maatregelen die de minister nu voorstelt. Maar daarbij hebben de intermediairkoepels steeds compensatie bepleit voor de financiële gevolgen. De minister is het intermediair daarin in bepaalde mate tegemoet gekomen:


- Temporisatie van de volgende stap in de balans afsluit/doorloop met een jaar. Dus niet per begin 2009, maar begin 2010 wordt de stap naar 60/40 gemaakt.
- Geen balans afsluit/doorloop voor eenvoudige hypotheken.
- Instelling van een werkgroep om de administratieve lasten te onderzoeken en waar mogelijk te verlichten.

Waarom vinden wij dit pakket aanvaardbaar?
Over het voorstel van de minister, dat het karakter heeft van een compromis, is lang onderhandeld. Alle partijen hebben bij de onderhandeling hun specifieke wensen ingebracht. De NBVA, NVA en de VvHN hebben zich steeds constructief opgesteld ten opzichte van de extra maatregelen die de minister wilde nemen: uitbreiding van de reikwijdte met eenvoudige hypotheken, verbod op omzetbonussen en de invoering van het dvd, het dienstverleningsdocument. Maar wel onder de uitdrukkelijke eis van volledige kostentransparantie bij de aanbieders en financiële compensatie voor al deze lastenverzwaring. Daaraan is uiteindelijk door de minister tegemoet gekomen, waarbij hij duidelijk de politieke haalbaarheid van een en ander heeft meegewogen. Per saldo vinden de intermediairkoepels het resultaat aanvaardbaar voor haar achterban. Door de kostentransparantie, waaronder de aangescherpte kostenverklaring die aanbieders in het directe kanaal moeten geven, is er sprake van een meer gelijk speelveld dan hiervoor. Er is geen totaal verbod op bonussen gekomen. Bij vroegtijdige afspraken tussen adviseur en klant over de beloning is sprake van een fee en is de balans niet van toepassing (uiteraard als de adviseur niet op provisiebasis werkt). Er komt een dvd. Wij spreken nog met Financiën over de vormgeving. Maar het wordt geen contract, zoals de verzekeraars dat graag wilden.

Ten slotte
De minister zegt toe dat er begin 2010 een onderzoek komt naar de werking van de markt in het transparantietijdperk. Onderzocht zal worden of en in hoeverre de positie van de klant daadwerkelijk is verbeterd. Uit het onderzoek moet dus ook blijken of het intermediair dan daadwerkelijk transparant werkt, en of de klant invloed heeft op de prijsvorming van de dienstverlening. Mocht dat inderdaad het geval blijken te zijn, dan is er geen aanleiding de balans verder in stand te houden. De NBVA, NVA en de VvHN zullen zich zeer beijveren die situatie te bereiken.


Noot voor de redactie/