Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Medische zorg asielzoekers


Visie COA op de nieuwe organisatie van de gezondheidszorg Uitgangspunt voor de nieuwe organisatie van de zorg aan asielzoekers is dat deze maximaal aansluit op de reguliere zorg in Nederland. De huisarts wordt verantwoordelijk voor de eerstelijnsgezondheidszorg aan asielzoekers, net zoals dat voor Nederlandse burgers het geval is.

Voor de nieuwe organisatie van de zorg is een splitsing gemaakt tussen de curatieve gezondheidszorg en de publieke gezondheidszorg die onder verantwoordelijkheid valt van de gemeenten.

Curatieve gezondheidszorg
Voor het curatieve deel heeft het COA een offerteaanvraag uitgeschreven. Het COA heeft het contract voor de curatieve gezondheidszorg aan asielzoekers op donderdag 19 juni 2008 definitief gegund aan zorgverzekeraar Menzis. Menzis en het COA zijn nu hard aan het werk om een gezamenlijk implementatieplan te maken. Dit implementatieplan, dat naar verwachting begin juli 2008 op hoofdlijnen klaar is, geeft aan hoe de overgang van het contract met VGZ naar het zorgmodel van Menzis vorm gaat krijgen

Publieke gezondheidszorg
Voor de organisatie van de publieke gezondheidszorg is het COA in gesprek met GGD Nederland. De ledenraad van GGD nederland is op 13 juni 2008 akkoord gegaan met de inhoud van de specificatie van de dienstverlening per 1 januari 2009. Nu volgen er gesprekken over de financiering en prijsstelling, die naar verwachting in of na de zomer afgerond worden.