Ministerie van Verkeer en Waterstaat

de officiële opening van de Grift

Toespraak | 15-09-2008 | Apeldoorn | staatssecretaris Tineke Huizinga

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Het is nog geen twee weken geleden dat de Deltacommissie haar advies presenteerde. En het was groots nieuws. Alle tv- en radiozenders en alle kranten brachten de boodschap dat we nú moeten beginnen om Nederland veilig te stellen voor de generaties die na ons komen. Want de toestand is nog niet acuut, maar de aanleiding wel urgent. Ook u hebt hier het nieuws van de Deltacommissie op de voet gevolgd.

En ik hoop van harte dat het bij u iets teweeg heeft gebracht, zoals u bij mij vorig jaar ook iets teweeg hebt gebracht toen ik hier op werkbezoek was. Ik kom daar zo op terug. De boodschap van de Deltacommissie gaat iedereen aan en moet lange tijd mee. Nederland wacht een grote onderhoudsbeurt, zodat we in dit land de voeten droog houden terwijl de zeespiegel stijgt en de rivieren zwellen. Bij dat grote werk zijn natuurlijk veel partijen aan zet, en de waterschappen krijgen een belangrijke rol.

U beseft dat heel goed en zou het liefste direct hier, vandaag nog met mij willen doornemen wat het advies van de Deltacommissie betekent voor het gebied van het waterschap Veluwe. Uw interesse, betrokkenheid en enthousiasme zijn voor mij een extra stimulans om vaart te maken.

Ik wil het momentum van de Deltacommissie uitbuiten. Het kabinet heeft de eerste stappen gezet: er komt een Deltaregisseur, een nieuwe Deltawet en we gaan de financiën regelen. Nog dit jaar kom ik met een eerste concept van het nationale Waterplan. In deze kabinetsperiode leggen we een stevige basis om Nederland in de toekomst op allerlei fronten te beschermen tegen te veel zee- en rivierwater en een tekort aan zoet water.

Het was voor mij vorig jaar bij mijn werkbezoek aan Apeldoorn inspirerend om te zien hoe mijn waterbeleid verfijnd wordt uitgewerkt in de regio. Ik was onder de indruk hoe u hier de zorg voor de natuur, cultuurhistorie en milieu combineert met economische doelen. U doet dat met elkaar met veel plezier en creativiteit.

Waterschappen en gemeenten zijn geen eilanden met een muur eromheen en u brengt dat in de praktijk. U hebt over uw eigen grenzen heen willen kijken, u heeft uw opdracht ruim genomen en de handen ineengeslagen. U hebt de buurtbewoners erbij betrokken en oog gehad voor details. Zo heb ik me laten vertellen dat zelfs het zeldzame plantje Daslook, gevonden bij de Stinkmolen, zorgvuldig is verplaatst naar een mooie, voedzame schaduwrijke plek in de buurt waar het volgend voorjaar opnieuw tot bloei kan komen. Uit zo'n detail spreekt de liefde voor dit gebied en alles wat daaruit voortkomt. Die houding heeft geleid tot een prachtige prestatie op het gebied van écht duurzaam waterbeheer, dat ten goede komt aan de mens, het milieu en de economie.

De opening van de herstelde Grift met al z'n verschillende functies voor de natuur, de stad, recreatie en opvang van het teveel aan water is een feestje waard. Het hoort bij het sluitstuk van de internationale Triënnale waarin Apeldoorn de afgelopen maanden veel aandacht heeft gegeven aan het landschap in al zijn facetten. Bij Verkeer en Waterstaat is er veel enthousiasme over dat mooie project.

Het is erg leuk dat de scholen uit de buurt een rol hebben gekregen bij de opening van De Grift. Ik ben benieuwd wat de bevindingen zijn van de achtstegroepers die de kwaliteit van het water hebben onderzocht. Er wil tijdens zulk veldwerk nog wel eens een jonge onderzoeker zelf in het water belanden, tot groot genoegen van de anderen natuurlijk. Maar met een beetje geluk hebben ook de dames en heren van de Parkenschool, De Rank en de Comeniusschool de voeten droog gehouden en heeft de waterkwaliteit de toets der kritiek doorstaan. We zullen het straks horen.

Dames en heren,
Tot slot wil ik nog één ding kwijt. Het moet voor velen in en om Apeldoorn overduidelijk zijn dat water en het beheer ervan heel belangrijk zijn voor deze regio. Ik hoop van harte dat het een stimulans zal zijn bij de waterschapsverkiezingen tussen 13 tot 25 november. Voor het eerst doen er partijen mee aan die verkiezingen. Bestaande politieke partijen, maar ook speciale waterpartijen. Sinds de presentatie van het advies van de Deltacommissie staat het water in dit lage land weer hoog op de agenda. Dat is hopelijk een stimulans voor mensen om hun stem uit te brengen. Ik zal de komende tijd mijn oproep om te gaan stemmen nog veel herhalen. Hoe steviger het bestuur van het waterschap in het zadel zit, hoe beter het is. Daarmee wint het waterschap aan kracht. En die kracht hebben we hard nodig om het water blijvend in goede banen te leiden.

Verwante onderwerpen


* Staatssecretaris

* Water en ruimte

* Water en veiligheid

* Water en toekomst