Raad van State


maandag 15 september 2008
14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over de dwangsommen die het college van gedeputeerde staten van Friesland heeft opgelegd aan een vrachtwagendemontagebedrijf aan de Westkern in Kootstertille. In het bedrijf worden onder meer vrachtwagens ontmanteld en opgeslagen. Het gaat in totaal om 27 dwangsommen. Het provinciebestuur heeft de dwangsommen opgelegd omdat het bedrijf zich volgens haar niet houdt aan zijn milieuvergunning. Een van de belangrijkste overtredingen is dat het bedrijf niet schoon is en niet in een goede staat verkeert, aldus de provincie. Verder lekken er volgens haar vloeistoffen uit wrakken van vrachtwagens in de bodem. Deze vloeistoffen moeten volgens de provincie worden opgevangen in vloeistofdichte lekbakken. De eigenaar van het bedrijf verzoekt de Raad van State het dwangsombesluit - in afwachting van de behandeling van zijn bewaarschrift door de provincie - te schorsen. (zaaknummer 200806770/1)

15.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft verleend aan Dela Swinkels Uitvaartverzorging uit Eindhoven voor een nieuw uitvaartcentrum en crematorium aan de Spurkterdijk in Oostrum. Een inwoner van Venray is het niet met de vergunning eens. Volgens hem verslechtert de luchtkwaliteit door de uitstoot van stof uit de schoorsteen tijdens crematies. Verder is hij bang voor nadelige gevolgen voor het nabijlegen natuurgebied Boschhuizerbergen. Ook vindt hij de locatie van het uitvaartcentrum en het crematorium ongeschikt, onder meer omdat de rust op de begraafplaats ernaast wordt verstoord. (zaaknummer 200709085/1)