Vereniging van Effectenbezitters


In Effect 19, die afgelopen zaterdag verscheen, komen de volgende onderwerpen aan bod:

Heijmans moet bakens verzetten
Zes winstwaarschuwingen in twee jaar tijd had bouwer Heijmans nodig om schoon schip te gaan maken. De falende topman Guus Hoefsloot werd aan de kant gezet; Rob van Gelder werd uit zijn pensioen terug geroepen om het bedrijf weer op rails te zetten.

Eind deze maand zal hij de nieuwe plannen bekend maken in een buitengewone vergadering van aandeelhouders. Een dominantere stem voor die aandeelhouders lijkt daarbij onontkoombaar, maar daarvoor moet Heijmans wel afstappen van de ouderwetse beschermingsconstructie die certificering heet. De VEB zal Heijmans hier in ieder geval toe oproepen.

Als banken wankelen
De neergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers maakt beleggers nog nerveuzer dan tevoren. Tijd om de eigen financiële zekerheden eens op een rij te zetten. Want wat gebeurt er met effecten die via een bank zijn aangeschaft, als deze over de kop gaat? Een overzicht van garanties, eigendomsbescherming en risico s.

Special beleggingsfondsen
Nederlandse beleggingsfondsen hebben hun vermogen afgelopen jaar met een vijfde zien afnemen. Naast de crisis op de financiële markten en de teruggekeerde waardering voor spaarrekeningen is die daling te wijten aan de uittocht van fondsen naar Luxemburg. Wat betekent dit voor beleggers? Freddy van Mulligen licht toe.

Verder in de special Beleggingsfondsen aandacht voor lifecyclefondsen, de beheerders achter het Petercam Triton-fonds en de vermeende relatie tussen kosten en prestaties van beleggingsfondsen.

Ook in Effect:

* Interview met Theo Bruijninckx, topman van Ballast Nedam
* Crisistest BMW en Volkswagen

* Chinese testcase voor Coca Cola

* Columns van Jan Maarten Slagter, Corné van Zeijl, Evert Waterlander en Royce Tostrams De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 19. Voor de pers zijn de artikelen via de VEB (070-3130000) op te vragen.

Vereniging van Effectenbezitters