Ingezonden persbericht


Persbericht

15 september 2008

Prinsjesdag ideale start voor uitgavensanering overheid

In Nederland betalen we belasting. Veel belasting. Een percentage van ons inkomen of vermogen wordt geïnd voor voorzieningen die individuele burgers niet voor elkaar verzorgen, zoals veiligheid (politie, defensie), onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur (wegen, bruggen, kanalen, rivieren), etc. Door onze werklust, innovaties, creativiteit en de uitstekende Nederlandse belastingmoraal zijn zaken in Nederland prima geregeld en behoort Nederland wereldwijd tot de toplanden wat betreft levensstandaard, infrastructuur en leefklimaat.

Echter, wie de actualiteit volgt, ziet dat er toch ook wel eens wat mis gaat. Betalen we niet te veel en worden de belastingen in Nederland wel efficiënt en effectief besteed? Nederlanders vragen zich af of het niet wat minder kan. We betalen inkomstenbelasting, loonbelasting, vermogensbelasting, overdrachtsbelasting, omzetbelasting (BTW) en eventueel vennootschapsbelasting. Daarnaast de gemeentelijke en provinciale heffingen zoals riool- en afvalheffing, opcenten, accijnzen, motorrijtuigenbelasting, BPM en als je doodgaat nog eens de vervloekte successierechten. Hiermee gaat inmiddels een onevenredig groot deel van ons inkomen en vermogen naar de Nederlandse Staat.

De Staat heeft deze belastingen hard nodig om haar uitgaven te dekken. Uitgaven waar soms vraagtekens bij kunnen worden gezet. Zou er geen lastenverlichting mogelijk zijn als er kritisch gekeken wordt naar de uitgavenkant van de Nederlandse overheid en daarin flink wordt gesaneerd? Belastinggeld verdwijnt naar "Europa". We 'investeren' in de gezondheidszorg en ons onderwijs met al haar managers en overhead. We betalen aan een uitdijende overheid van ambtenaren, managers, adviseurs, externen en overlegclubs. We betalen voor het generaal pardon, de milieuwetgeving en de ontwikkelingshulp. Ons belastinggeld wordt uitgekeerd aan falende overheidsbestuurders en/of politici (wachtgeld), we betalen voor peperdure en kostenoverschrijdende infrastructuur (Betuwelijn, Noord/Zuidlijn Amsterdam) en nog vele andere zaken. Allemaal nobele doelen, maar moet het zo veel kosten?

Dat de besteding van belastinggelden efficiënter, beter en rechtvaardiger kan, lijkt helder. Vindt u dat u genoeg belasting betaalt? Ziet u mogelijkheden om te besparen op de overheidsuitgaven en daardoor de belastingdruk te verlagen? Stuur dan uw idee(ën) via de site naar de redactie. Die zal alle ideeën bundelen en aanbieden aan minister Bos. Met onze voorstellen kan de Minister van Financiën een krachtig saneringsprogramma opstellen om de belastingdruk aanzienlijk te verlagen.


---

Allesoverbelasting.nl en Allesoverdebalk.nl zijn particuliere initiatieven, niet gebonden aan een politieke kleur of stroming, die de 'Hardwerkende Burger en Belastingbetaler' ervan bewust willen maken dat de torenhoge belastingdruk geen fact of life is, maar een politieke keuze. U kunt een signaal afgeven door de petitie te ondertekenen of uw ideeën voor uitgavenbesparingen via de sites kenbaar te maken. Daarmee kunnen de belastingbetalers samen een vuist maken.

Contact: info@allesoverbelasting.nl of via de websites www.allesoverbelasting.nl en www.allesoverdebalk.nl