Ingezonden persbericht


Historische vondst op de Kasteelruïne Valkenburg!
Bisschopspenning Engelbert I van Keulen

Bij opgravingen door archeologen van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) is op 3 september j.l. een opmerkelijke bodemvondst gedaan. Men heeft een vroeg 13e eeuwse munt gevonden op de Kasteelruïne te Valkenburg.

13e eeuwse munt
Een klein plat muntje werd middels een metaaldetector door Valkenburger Robin Huynen, lid van de Archeologische Werkgroep Valkenburg, uit het opgegraven puin gevist. Nader onderzoek wees uit dat het een munt uit het begin van de 13e eeuw betrof; een zgn. bisschopspenning van Aartsbisschop Engelbert I van Keulen, die dit ambt van 1216 tot en met 1225 bekleedde. De gevonden bisschopspenning is meegenomen naar het laboratorium van de RACM voor nadere schoonmaak en onderzoek. Stichting Kasteel van Valkenburg hoopt hem spoedig weer in haar bezit te hebben.

Engelbert I
Engelbert I was een machtig man van hoog aanzien met een meer dan enkel kerkelijk gezag; in feite regeerde hij over menig land, stadstaat en heerlijkheid in de wijde omtrek van het Keulse Bisdom. In 1225 werd hij op brute wijze vermoord en stierf als martelaar. Alhoewel hij door velen als een heilige vereerd werd, is hij nooit officieel heilig verklaard. Zijn feestdag is op 7 november (Sint Engelbertsdag). Ten tijde van Engelbert I regeerde Dirk I van Valkenburg over het kasteel en het Land van Valkenburg, welk in deze periode een ware bloei doormaakte. Onder Dirk en zijn zoon Dirk II groeide het kasteel uit tot een imponerend complex. Daarnaast lieten de kasteelheren geheime gangen graven die vanuit het kasteel in de omliggende bossen uitkwamen. Dirk I was de grootvader van de vermaarde Walram de Rosse én van Beatrix van Valkenburg, wie trouwde met Richard van Cornwall, alias Richard Leeuwenhart. Kasteelruïne
De Kasteelruïne is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Adres: Grendelplein 13 - 6301 BS Valkenburg aan de Geul. Tel: 043 609 01 10. Entree: Volw. E 3,25, 65+ E 2,95, kids 4 t/m 11 jr E 2,60. www.kasteelvalkenburg.nl.

Beschrijving foto munt
(voor foto zie bijlage van deze mail):
Voorkant: Afbeelding van aartsbisschop Engelbert I. Achterkant: Midden op de munt staat de Dom van Keulen afgebeeld.

---- --