Amnesty International

Persbericht Amnesty International
15 September 2008

Amnesty International en Tweede Kamerlid Joel Voordewind overhandigen handtekeningen voor vrijlating drieduizend gewetensgevangenen in Eritrea aan ambassade in Den Haag.

Amnesty International vraagt Eritrea om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van drieduizend gewetensgevangenen die, vanwege het op vreedzame wijze uiten van hun politieke of religieuze overtuiging, vastzitten. Op donderdag 18 september om 10 uur biedt Amnesty International de eerste duizend deze zomer opgehaalde handtekeningen aan de ambassade van Eritrea in Den Haag aan. Tweede Kamerlid Joël Voordewind(Christen Unie) zal bij de overhandiging aanwezig zijn. De aanbieding vindt plaats op de dag dat 7 jaar geleden 11 voormalige politici in Eritrea werden opgepakt wegens kritiek op de regering.

Gewetensgevangenen in Eritrea
Wie in Eritrea een andere mening heeft dan de regering, loopt kans te worden opgesloten. Daar komt vaak geen of een oneerlijk proces aan te pas. Niemand wordt erover ingelicht. Navraag doen is voor familieleden zelfs gevaarlijk. Wie is gevangengezet, soms in overvolle zeecontainers, lijkt van de aardbodem verdwenen. De gevangenen zitten vast in extreem slechte omstandigheden, zonder medische zorg. Velen worden gemarteld. In 2001 vroegen voormalige politici in Eritrea om democratische hervormingen. De regering noemde hen 'verraders' en 'spionnen' en pakte hen op. Journalisten die over de hervormingsbeweging schreven overkwam hetzelfde. Hun kranten werden verboden. Daarnaast werden vanaf 2003 zo'n tweeduizend mensen opgesloten vanwege hun geloof. Eritrea accepteert vier religies: de Eritrees-orthodoxe kerk, de sunnitische islam, de katholieke kerk en de lutherse kerk. Wie zijn geloof op een andere manier wil uiten, kan worden opgepakt. Amnesty eist onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gewetensgevangenen in Eritrea.

Actie
Afgelopen zomer heeft Amnesty International op festivals als Lowlands ruim 15.000 handtekeningen opgehaald voor de vrijlating van de drieduizend gewetensgevangenen in Eritrea. Op Lowlands was de gospelzangeres Helen Berhane te gast. Zij zat 2,5 jaar gevangen vanwege haar geloofsovertuiging. Samen met het Lowlands publiek riep Helen Berhane op om alle gewetensgevangenen vrij te laten.Tot 15 november loopt de Amnesty actie voor Eritrea nog door. Dan hoopt Amnesty 25.000 handtekeningen te hebben opgehaald. Na de overhandiging van de eerste 1000 handtekeningen donderdag, zal Amnesty ervoor zorgen dat Eritrea de overige handtekeningen de komende tijd stukje bij beetje ontvangt.


Noot voor de redactie-