Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van de heer drs. C.J. Verhoef (ingekomen 15 september 2008)

Geacht college,

Aan de westzijde van het kanaal verrijzen de geluidsschermen als paddestoelen uit de grond. Grijze eentonige schuttingen van vier en meer meter hoog die ieder uitzicht op de omgeving voor de reiziger aan het oog onttrekt.

Het college heeft het vaak over "stadspromotie" (om mensen in Groningen en Dnepropetovsk te laten weten wat er allemaal zo goed is in Utrecht) Hiervoor trekt u heel veel geld uit. Grijze schuttingen maken het reizen door het grondgebied van de gemeente Utrecht niet tot een stadspromotie. Het geeft een depressieve blik om een verstedelijk gebied.

Maar het is niet alleen lelijk voor de reiziger, maar ook voor de omwonenden. Zo is de treinverbinding van Utrecht naar Vleuten voor een groot deel een reis langs de schutting geworden, waar bijna geen blik op de omgeving kan worden geworpen. Bovendien is het ook niet plezierig voor alle omwonenden die daar alleen grijs zien en regelmatig lawaai achter die schutting horen.

Op heel veel plaatsen elders in het land wordt deze corridor trajecten voorzien van doorzichtige geluidsschermen.

Op grond van het voorgaande hebben wij de volgende vragen:


1. Bent u met ons van mening dat de hoge grijze schuttingen die nu veelvuldig in het gebied ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal geplaatst worden lelijk zijn voor de reizigers en omwonenden?
2. Bent u bereid om samen met de betrokken instantie te onderhandelen om de nog te plaatsen schermen te vervangen door doorzichtige geluidsschermen?
3. Bent u bereid om met de betrokken instanties te overleggen om alle bestaande niet doorzichtige geluidsschermen te voorzien van het hele jaar groen blijvende klimop?

---- --