Ingezonden persbericht


SP kritisch over bomenkap Bokhamergebied

In het karakteristieke Bokhamergebied in Tilburg worden 44 bomen gerooid. De kap is nodig om plaats te maken voor de bouw van 6 woningen en 2 bedrijfsruimtes op de hoek van de Alleenhouderstraat en de Reitse Hoevenstraat. Daarmee wordt volgens de SP niet alleen de natuur maar ook de cultuurhistorische waarde van dit gebied ernstig aangetast. De SP-raadsfractie wil dan ook van het college weten waarom er eerder dit jaar een bouw- en kapvergunning is afgegeven, ondanks een negatief advies van de Adviescommissie Stedelijk Groen en een bezwaarschrift van de Stichting Stadsbomen. Ook zijn er eerder formele afspraken gemaakt over het behoud van biodiversiteit in Tilburg.

Niet alleen de Stichting Stadsbomen maar ook bewoners van het gebied trokken aan de bel bij de raad. Al in juli van dit jaar stelde de SP kritische vragen aan het college over de bouw van de woningen en bedrijfsruimtes in een wijk die toch al onder druk staat: Er is weinig speelruimte voor kinderen, ondermeer door een grote parkeerdruk en veel gemotoriseerd verkeer. Andere problemen zijn zwerfvuil en overlast door hangjongeren. Fractievoorzitter Veerle Slegers van de SP: "Het is doodzonde dat de gemeente zo achteloos omspringt met zo'n bijzonder stuk groen en daarmee met de kwaliteit van de leefomgeving. De vergunningverlening dateert nog uit de vorige collegeperiode maar we willen dat het huidige college zo snel mogelijk maatregelen neemt om de schade van de bomenkap en de bouw van de woningen te compenseren. Wat ons betreft moet er in de buurt groen bijkomen en mogen bewoners gaan meepraten over hun wensen en bedenkingen voor de buurt."

De SP wil verder van het college weten wat het gaat doen om verdere aantasting van Tilburgs groen, cultuur- en natuurhistorie en leefruimte te voorkomen.

Meer info:

SP Tilburg

Veerle Slegers 06 5117 39 32


---- --