Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Servië moet meer resultaat boeken


15 sep 2008 | De samenwerkingsovereenkomst tussen Servië en de Europese Unie zal voorlopig niet in werking treden. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

De voorwaarde dat Servië volledig moet samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal is nog niet vervuld. 'Er zijn positieve stappen gezet, maar het is duidelijk dat Servië meer resultaat zal moeten boeken voor er sprake is van volledige samenwerking,' zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) na afloop.

Ook besloten de EU-ministers minstens tweehonderd waarnemers naar Georgië te sturen. Zij zullen toezicht gaan houden op de uitvoering van het akkoord tussen Rusland en Georgië dat door bemiddeling van de EU tot stand is gekomen. Russische en Georgische troepen raakten begin augustus in gevecht rond twee Georgische regio's die zich willen afscheiden van de rest van het land.

Volgens minister Verhagen zal Nederland naar rato een bijdrage leveren voor de missie. De waarnemers moeten voor het eind van de maand operationeel zijn.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl