Gemeente Wijdemeren




Nieuwe Bergse monumenten

De gemeente is gestart met het inventariseren van monumenten in Nederhorst den Berg.

De bedoeling is de panden met waardevolle historische kenmerken aan te wijzen als gemeentelijke monument.

Per post informatie
In samenwerking met de Historische kring Nederhorst den Berg zijn er inmiddels een aantal Bergse bouwwerken geselecteerd die in aanmerking komen voor een gemeentelijke monumentenstatus. De eigenaren ontvangen begin september per post informatie over de procedure. Zij kunnen vervolgens laten weten hoe zij tegenover een eventuele aanwijzing staan. Ook zal de gemeente een speciaal monumentenspreekuur instellen. Daar kunnen geïnteresseerden terecht voor het stellen van vragen en informatie over de diverse financieringsmogelijkheden bij eventuele restauraties.

Officiële procedure
Voor de geselecteerde panden volgt komend jaar een zogenoemde bouwhistorische verkenning, of te wel het beschrijven en fotograferen van het bouwwerk. Op basis van deze informatie en het advies van de Monumentencommissie, stellen B en W een ontwerplijst met gewenste gemeentelijke monumenten vast. Hierna hebben eigenaren/belanghebbenden de mogelijkheid een zienswijze en eventueel bezwaar in te dienen.

Monumentenbeleid
Op de huidige gemeentelijke monumentenlijst staan nog geen monumenten uit Nederhorst den Berg. Wel zijn er in deze dorpskern Rijksmonumenten. Het gemeentelijk monumentenbeleid is vastgelegd in de monumentennota. Hierin staat dat naast de gemeentelijke monumenten in Loosdrecht, Kortenhoef, Ankeveen en s Graveland, het ook voor Nederhorst den Berg noodzakelijk is om gemeentelijke monumenten aan te wijzen. Want ook in dit dorp staan panden die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch op gemeentelijk niveau van grote waarde zijn om te behouden. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij dhr. T. Medemblik, telefoon: (035) 65 59 412.

Klik hier om naar de Monumentennota te gaan. Zie het origineel

(15-09-2008)