Vrije Universiteit Amsterdam

Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief


* Startdatum16-09-2008


* Tijd10.45


* LocatieAula


* TitelAutobiographical Memory in Longitudinal Perspective. Stability and change of reported life-events over a five-year period


* PlaatsAula


* SprekerM.H.J. Assink


* Promotorprof.dr. P.J.D. Drenth


* OnderdeelFaculteit der Psychologie en Pedagogiek


* WetenschapsgebiedPsychologie, pedagogiek en onderwijs


* EvenementtypePromotie

Assink verzamelde autobiografische data met Behulp van de Levenslijn Interview Methode (LIM), een semi-gestructureerd interview, ontwikkeld door Dr. Johannes J.F. Schroots, waarbij een levenslijn, een serie chronologisch geordende levensgebeurtenissen en een levensverhaal verkregen worden. Over een periode van vijf jaar werd de LIM drie keer afgenomen bij 98 mannen en vrouwen verdeeld over een jonge, een middelbare en een oudere leeftijdsgroep.
Aan het unieke levensverhaal van mensen blijken algemene patronen ten grondslag te liggen. Zo noemen mensen vooral positieve gebeurtenissen uit de periode van twintig tot dertig jaar. Ook blijkt het levensverhaal geen statisch gegeven te zijn maar tijdens het leven steeds weer in belangrijke mate gereconstrueerd te worden. Een derde van de gebeurtenissen die in het levensverhaal genoemd worden is stabiel over een periode van vijf jaar waarbij negatieve gebeurtenissen uit het verleden sterker verankerd zijn in het geheugen dan positieve gebeurtenissen.
Het onderzoek levert veel informatie op over hoe mannen en vrouwen in verschillende fases van het leven naar hun verleden en naar de toekomst kijken. Op basis hiervan worden aanbevelingen gedaan voor zowel het dagelijkse leven in het persoonlijke vlak als voor het bepalen van beleid op verschillende terreinen. Ook worden verschillende mogelijkheden voor klinische toepassing van de LIM toegelicht.