Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Toekomstdiscussie in Grote St. Laurenskerk op 16 september: Alkmaar in 2030

Alkmaar, 27 augutsus 2008

Op dinsdag 16 september wordt in de Grote St. Laurenskerk gediscussieerd over de vraag: Wat voor stad wil Alkmaar zijn in 2030? Als voorzitter van de gemeenteraad nodigt burgemeester Piet Bruinooge inwoners van Alkmaar uit om op deze avond mee te praten over de toekomstvisie van onze stad. Bewoners, werkenden, ondernemers, `smaakmakers' vanuit maatschappelijke en sociale instellingen, jongeren... Iedereen is welkom: de kerk is vanaf 18.45 uur geopend en de debatavond begint om 19.30 uur.

Rode lijn

Dè kernvraag die op 16 september centraal staat is: Wat voor stad wil Alkmaar zijn in 2030? Het gaat daarbij om een brede kijk op de stad vanuit meerdere invalshoeken: sociaal, economisch, ruimtelijk en vanuit maatschappelijk oogpunt. Welke functies vervult de stad dan en hoe is het om er te Ieven, wonen en werken? De gemeenteraad van Alkmaar geeft iedereen de kans om mee te denken en praten bij het samenstellen van de toekomstvisie. De aanpak heeft zich tot dusverre gekenmerkt door een benadering van `buiten naar binnen'. In de afgelopen maanden is juist aan mensen en organisaties buiten de muren van het stadhuis om een inbreng gevraagd over Alkmaar in de toekomst. Dat verklaart ook dat de raad zo sterk heeft voortouw heeft in de planontwikkeling.

Het programma voor deze avond wordt gepresenteerd door Angela Groothuizen, zelf oud-inwoner van Alkmaar en nog steeds erg betrokken bij de ontwikkeling van onze stad. Zij zal het programma muzikaal openen en afsluiten. Door raadsleden worden 13 discussiegroepen geleid die aan de hand van een stelling discussiëren: de bezoekers kunnen hier hun mening geven over de toekomst van Alkmaar in 2030. Het wordt een dynamische interactieve bijeenkomst, die halverwege wordt onderbroken door een
spetterend miniconcert van een bekende Nederlandse artiest (die ook nog steeds een sterke band heeft met Alkmaar).

In de kerk worden inspirerende reacties getoond van:
* schoolkinderen die tijdens een speciaal project schilderijen en gedichten maakten,

* de jongerenraad, die een eigen discussie organiseerde,
* en een selectie van reacties die via e-mail en kaarten zijn ontvangen.

Gratis toegangskaarten zijn verkrijgbaar via: alkmaar2030@alkmaar.nl, 072 - 548 9023 en de publieksbalie van het Stadskantoor.

Alle reacties vormen de laatste inbreng voor het visiedocument dat - naar verwachting - in november kan worden besproken door de raadscommissie. Het is de bedoeling dat de Toekomstvisie Alkmaar 2030 in de raadsvergadering van 4 december a.s. wordt vastgesteld.

Bijlagen
Stellingen toekomstdiscussie
Poster uitnodiging

27 augustus 2008