Technische Universiteit Delft

Aerosolen
door M&C

Promotie van mw. W.A. Kleefsman: "Aerosol MALDI mass spectrometry for bioaerosol analysis"

16 september 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Drs. W.A. Kleefsman | drs. in de farmacie en drs. in de technische farmacie, Nederland
promotor | Prof.dr. A. Schmidt-Ott (TNW)
coprom. | Dr.ir. J.C.M. Marijnissen (UHD-TNW)

Aerosol MALDI mass spectrometry for bioaerosol analysis In het promotieonderzoek `Aerosol MALDI massaspectrometrie voor de analyse van bioaerosolen' wordt beschreven hoe de aerosol massaspectrometer van de TU Delft verder is ontwikkeld om biologische deeltjes online te analyseren. Door de aangebrachte instrumentele verbeteringen kunnen nu massaspectra met een hoge resolutie en een groot massabereik van individuele, eiwitbevattende deeltjes worden gegenereerd. Om de fractie biologische aerosoldeeltjes te selecteren wordt fluorescentie toegepast: wanneer een deeltje fluoresceert bij belichting met UV-licht, wordt dat deeltje geïoniseerd. De gegenereerde ionen worden gedetecteerd en vormen het uiteindelijke massaspectrum.

Middels een offline monstervoorbewerkingsmethode is aangetoond dat met de aerosol MALDI massaspectrometer bacteriedeeltjes geanalyseerd kunnen worden. Met een online monstervoorbewerkingsmethode zijn drie bacteriesoorten geanalyseerd en kunnen van elkaar worden onderscheiden. Echter, de resolutie en het massabereik van de massaspectra van de online voorbewerkte bacteriedeeltjes is nog niet dezelfde als die verkregen de offline voorbewerkte bacteriedeeltjes, als gevolg van een (nog) niet optimale online
monstervoorbewerkingsmethode. De online monstervoorbewerkingsmethode kan geoptimaliseerd worden door het gebruik van een oplosmiddel waarin de MALDI matrix en de eiwitten oplosbaar zijn.

Een aerosol massaspectrometer waarmee individuele bioaerosoldeeltjes geanalyseerd kunnen worden, kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een biologische aanval te detecteren, bij steriele productieprocessen en in de microbiologie om processen op celniveau van de bacteriën te bestuderen.

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2008