Gemeente Sneek


bomenbeleidsplan met 540 beschermingswaardige bomen

Sneek krijgt Bomenbeleidsplan met 540 beschermingswaardige bomen

Als de raad van Sneek in de vergadering van 16 september instemt met het Bomenbeleidsplan van burgemeester en wethouders, telt de gemeente vanaf 1 oktober 540 beschermingswaardige bomen. Deze lijst van bomen is één van de onderdelen van het Bomenbeleidsplan. Het bomenbeleidsplan geeft richting en houvast wanneer er beslissingen moeten worden genomen over bomen. Het college heeft er alle vertrouwen in dat de gemeenteraad het plan aanneemt, want het plan is in de commissievergadering van 3 september vol lof ontvangen.

Door het bomenbeleidsplan met de daarbij horende lijst bestuurlijk te laten vaststellen behoort Sneek tot de weinige gemeenten in Nederland met een juridisch sterk en transparant bomenbeleid. De gemeente profileert zich hiermee als een gemeente met hart voor groen.

In het Bomenbeleidsplan wordt antwoord gegeven op vragen als: o Hoe wil Sneek omgaan met het bomenbestand binnen de gemeentegrens? o Hoe houden we bestaande bomen vitaal?
o Hoe gaan we met kapaanvragen om?
o Hoe wordt de dereguleringstaakstelling voor kapvergunningen geëffectueerd?

Uitgangspunt
Het uitgangspunt van het bomenbeleid van Sneek is dat de gemeente zorgvuldig wil omgaan met de bestaande bomen en bij nieuwe plannen de groeninvulling van het gebied nadrukkelijk wil meewegen. Verder wordt door een nieuwe vergunningsystematiek inhoud gegeven aan deregulering, omdat er geen kapvergunning meer nodig is voor bijna alle bomen op erven bij woningen.

Beschermingswaardige bomen
Een belangrijk onderdeel van het nieuwe bomenbeleid is meer bescherming te bieden aan beeldbepalende en monumentale bomen. Daarvoor is de bomenlijst opgesteld. De basis van deze lijst is gelegd door een groot aantal vrijwilligers van het Instituut Voor Natuur en Milieu-educatie (IVN). Zij inventariseerden alle bomen ouder dan 50 jaar. Deze actie werd gecoördineerd door boomdeskundigen van de gemeente.

Bomen boven de 50 jaar zijn in Sneek al bijzonder. Er is echter onderkend dat ook bomen jonger dan 50 jaar beschermingswaardig kunnen zijn, onder andere vanwege het beeldbepalende karakter of de cultuurhistorische waarde (bijvoorbeeld als gedenkboom). Om te bepalen of een boom beschermingswaardig kan worden aangemerkt zijn beoordelingscriteria opgesteld.

De inventarisatie heeft geleid tot een lijst van 540 beschermingswaardige bomen. Hiervan zijn ruim 100 bomen in particulier eigendom. Deze eigenaren zijn inmiddels geïnformeerd. Het kappen van deze bomen gebeurt alleen bij hoge uitzondering. Hier geldt het principe `nee, tenzij'.

Belangrijke boomstructuren en plantsoenen
Langs invalswegen, historische stadsgrachten, lanen en in het openbaar gebied staan ook nog belangrijke boomstructuren, oftewel rijen bomen die de gemeente niet graag wil missen. Voor deze rijen wordt slechts bij hoge uitzondering een kapvergunning verleend. Voor de bomen in openbaar groen en voor plantsoenen streeft de gemeente naar behoud van de groensituatie. Als beheerder hanteert de gemeente zelf het beginsel van herplant om het algehele groene karakter binnen het gebied op peil te houden.

Minder kapvergunningen
Het college vindt het niet zinvol het systeem van kapvergunningen onveranderd te handhaven. Alleen voor de beschermingswaardige bomen en bomen die in een belangrijke groencluster en het buitengebied staan is nog een kapvergunning nodig is. Daarom vervalt de kapvergunningeis voor bomen op particuliere erven grotendeels.

Doelen
In het bomenbeleidsplan zijn een aantal doelen gesteld waaraan uitvoeringsplan is gekoppeld.
De belangrijkste doelen zijn:

o Kiezen voor duurzame bomen
Bij de nieuwe aanplant worden meer bomensoorten aangeplant met een hoge levensverwachting. Veel snelgroeiende en relatief kortlevende populieren en wilgen worden gefaseerd vervangen door duurzame bomen, zoals eik, es en esdoorn.

o Verbetering groeiplaatsen bomen
Er wordt meer aandacht geschonken aan de groeiplaats van een boom. Vooral in de binnenstad hebben bomen het moeilijk. Het ontbreekt vaak aan goede omstandigheden om uit te groeien tot een grote, volwassen boom. Toch is groen, juist in de binnenstad, van grote waarde. Dankzij het nieuwe bomenbeleid wordt de komende vijf jaar verbetering gebracht in deze situatie. Dit gebeurt ondermeer door het aanbrengen van speciale bomengrond en het verbeteren van het bodemleven. Bij dit laatste kan gedacht worden aan beluchting of het inbrengen van microleven.

o Duizend extra bomen
Op gronden die door de gemeente Sneek worden beheerd staan ruim 17.000 bomen. Daarnaast staan er bomen op parti¬culiere terreinen, maar het is niet bekend hoeveel dat er zijn. Het Bomen¬beleidsplan bevat voorstellen om in de komen¬de drie jaar - los van de compensatiemaatre¬gelen voor de werkzaamheden aan de A7 - in het openbare gebied of in uitbreidingsplannen een duizendtal bomen extra aan te planten.