UMC Utrecht


Huisartsen kunnen diabetici opsporen

De opbrengst van populatie-screening op diabetes is laag. Case-finding in de huisartspraktijk, waarbij tijdens spreekuurbezoek bij mensen met verhoogd risico op diabetes een glucosemeting wordt verricht, is meer geschikt voor opsporing van mensen met diabetes dan populatie-screening. Dat stelt Paul Janssen in zijn proefschrift.

Hij analyseerde gegevens van 79 huisartspraktijken waaruit 56.978 personen, tussen 50 en 70 jaar, uitgenodigd werden voor screening op type 2 diabetes. Bij 586 (1.0%) personen werd diabetes gediagnosticeerd, bij 1011 (1.8%) personen `pre-diabetes' (geen diabetes maar evenmin normale glucosewaarden).
Type-2-diabetespatiënten maar ook personen met pre-diabetes hebben verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Echter, personen met pre-diabetes worden na screening onvoldoende gecontroleerd voor hun cardiovasculaire risicofactoren. Intensieve behandeling van diabetespatiënten (gericht op verlaging van zowel het glucosegehalte, cholesterolgehalte en bloeddruk én op verbetering van leefstijlfactoren) volgend op screening is uitvoerbaar in de huisartspraktijk zonder verslechtering van kwaliteit van leven.

Paul Janssen promoveert op 16 september aan het UMC Utrecht. dinsdag 16 september 2008