Gerechtelijke organisatie

Hoge Raad doet op 16.9 uitspraak in de zaak van een MS-patiënt die zelf cannabis teelt

Den Haag, 12 september 2008 - Verdachte is een multiple sclerosis (hierna MS) patiënt. Hij behoort tot de patiënten bij wie het gebruik van cannabis een heilzame werking heeft op de spasticiteit en pijn die de ziekte MS veroorzaakt. Het telen van cannabis is evenwel bij de Opiumwet verboden. Op dat verbod heeft de wetgever met het oog op het medicinaal gebruik van cannabis een uitzondering gemaakt. De regeling houdt in dat een patiënt op doktersrecept bij de apotheker cannabis kan verkrijgen, welke slechts door professionele kwekers met een ontheffing mag worden geteeld. Particulieren komen voor een ontheffing niet in aanmerking.
Er zijn vele soorten cannabis en de werkzame stoffen verschillen per soort. De apotheker verstrekt slechts een beperkt aantal soorten cannabis. De verdachte bleek van de door de apotheker verstrekte cannabis negatieve bijwerkingen te ondervinden. Dat bracht hem er toe zelf cannabis te gaan kweken. Daarbij bleek hij wel baat te hebben. Volgens deskundigen heeft hij blijkbaar de plant weten te vinden die voor hem de juiste werkzame stoffen bevat.

Procesgang
Verdachte is vervolgd voor overtreding van de Opiumwet. De verdachte heeft zich erop beroepen dat hij in een noodtoestand verkeerde en dus door overmacht gedwongen was de cannabis te kweken. Het hof Leeuwarden heeft op 17.10.2006 (LJN AZ0244) dat verweer gehonoreerd en verdachte ontslagen van alle rechtsvervolging. Tegen die beslissing heeft het openbaar ministerie beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Tegen dat beroep is door de raadsman van de verdachte, mr. J. Boksem, advocaat in Leeuwarden, verweer gevoerd. Advocaat-generaal mr. N.A.M. Schipper heeft op 25 maart 2008 in zijn advies aan de Hoge Raad geconcludeerd tot verwerping van het cassatieberoep.

Een tweede zaak
In een tweede zaak, tegen de echtgenote van de MS-patiënt, doet de Hoge Raad ook uitspraak. Zij is vervolgd voor het, samen met haar man, telen van cannabis en ook zij is door het hof Leeuwarden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Uitspraak van de Hoge Raad
De Hoge Raad doet op dinsdag 16 september, 12.00 uur uitspraak in deze zaak.
Rond 12.30 uur zal de uitspraak op rechtspraak.nl worden gepubliceerd, onder LJN BC7923. Tegelijk zal een samenvatting van de uitspraak worden gepubliceerd op de website.
Deze samenvatting wordt ook aan de pers gemaild.

Den Haag, 12 september 2008
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070 - 3611236

Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 12 september 2008 Naar boven