Bredeschool.nl

Dijksma: 'onrust over gewichtenregeling is onterecht'

dinsdag 16 september 2008

In een brief aan de tweede kamer erkent staatssecretaris Dijksma dat binnen het basisonderwijs veel onrust heerst over de nieuwe gewichtenregeling. Het gaat dan vooral om scholen met veel achterstandsleerlingen.

Om de onrust weg te nemen, krijgen alle schoolbesturen binnenkort een brief met een budgetberekening per school met daarin opgenomen het effect van de compenserende maatregelen. Dijksma wijt de onrust aan een gebrek aan kennis bij schoolleiders over de uitgangspunten en criteria waarop het gewicht wordt vastgesteld. Uit onderzoek uitgevoerd door Regioplan blijkt dat schoolleiders zeggen dat ze bekend zijn met de regels, maar in werkelijkheid blijkt dat zij slecht bekend zijn met de feiten.

Bijna 80% van de ondervraagde schoolleiders is van mening dat de regeling ongunstig uitpakt voor hun school en 60% vindt dat het niet eerlijk dat etniciteit niet meer meetelt bij het toekennen van extra geld voor achterstandsleerlingen.
Dijksma is van mening dat dit beeld verkeerd is en zegt hierover: "De beleving van scholen dat de gewichtenregeling ongunstig uitpakt zal voor een belangrijk deel voortkomen uit het feit dat scholen vooral naar de gewichten kijken en minder naar de middelen die op basis van de gewichten worden verdeeld. Om de beleving meer aan te laten sluiten bij de feitelijke bekostiging zal ik alle scholen een brief sturen waarin ik een nadere uitleg zal geven van het beleid en de consequenties daarvan voor individuele scholen."

Per saldo komt er zelfs meer geld vrij voor het bestrijden van onderwijsachterstanden, oplopend van 315 miljoen in 2008 naar 378 miljoen in 2011. De nieuwe regeling moet er voor zorgen dat er meer geld komt bij scholen waar leerlingen, ongeacht etniciteit, echt een achterstand hebben.