Erasmus MC


---

Prof. Jan Hoeijmakers wint SENECA-Medaille.

Prijs van de Industrie-Club voor baanbrekend onderzoek aan veroudering.

Maandag 8 september, 2008 is in Düsseldorf door de Industrie-Club voor de eerste keer een international wetenschapsprijs op het terrein van veroudering toegekend. Deze eer is te beurt gevallen aan Prof. Jan H.J. Hoeijmakers (57) van het Erasmus Medisch Centrum.

De SENECA Medaille en de eraan verbonden prijs van 20.000 Euro is in het leven geroepen om vooraanstaand onderzoek aan het moleculaire mechanisme van veroudering, en epidemiologische en maatschappelijke aspecten van veroudering te stimuleren. De processen die ten grondslag liggen aan veroudering en het ontstaan van verouderingsgerelateerde ziekten zoals Alzheimer, hart- en vaatziekten, diabetes, botontkalking, zijn nog onvoldoende bekend. Het onderzoeksteam onder leiding van Hoeijmakers richt zich op de manier waarop cellen in ons lichaam hun erfelijk materiaal, het DNA, repareren als het beschadigd is door invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld chemicaliën, UV of röntgen stralen) of door stoffen van binnenuit (zoals zuurstofradicalen die bij onze ademhaling vrijkomen). Hoeijmakers en zijn medewerkers hebben gevonden dat DNA beschadigingen een belangrijke bijdrage leveren aan het verouderingsproces en dat cellen bij teveel beschadigingen zich daartegen zoveel mogelijk proberen te verdedigen door tijdelijk hun energie te besteden aan onderhoud van het DNA en anti-oxidant systemen ten koste van groei en ontwikkeling. Deze reactie bevordert tevens gezond ouder worden. Het werk biedt aanknopingspunten voor ontwikkeling van mogelijkheden voor preventie van belangrijke ziekten die met veroudering gepaard gaan.

NB De Industrie-Club Düsseldorf is een vereniging van vooraanstaande personen op economisch en maatschappelijk terrein die zich tot doel stelt innovatief onderzoek te stimuleren.

Publicatiedatum :15-09-2008