Gemeente Aalten


Open Monumentendag en Monumentenprijs 2008

Op zaterdag 13 september jl. vond de jaarlijkse Open Monumentendag in de gemeente Aalten plaats. De opening van de dag werd gehouden in de in de ontvangsthal van de Aaltense Musea. Onder grote belangstelling vond de uitreiking plaats van de Monumentenprijs 2008.

Voor deze prijs waren drie kandidaten genomineerd, te weten:


· De Vinkenburg, Misterstraat 44 te Bredevoort;


· Boerderij Ovink Ni-jhuus, Ovinkveld 4 in De Heurne;


· De heer B.L. Post voor zijn werk voor de Oude Helenakerk te Aalten.

De voorzitter van de monumentencommissie, de heer G.J. van Lochem gaf een toelichting op de nominaties. Wethouder Ten Voorde reikte de prijs uit aan de winnaar, te weten Piet en Fenny de Heus van De Vinkenburg in Bredevoort. De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van EUR 250,-- en een foto van het winnende pand van beeldend kunstenares Dinie Wikkerink.

Tijdens de opening werd tevens de nieuwe flyer gepresenteerd met de titel "Monumenten in de gemeente Aalten". Deze flyer is bedoeld om huidige en toekomstige eigenaren van monumenten te informeren over bijvoorbeeld de monumentenlijst, de monumentenvergunning en subsidiemogelijkheden. De flyer is verkrijgbaar aan de balie van het gemeentehuis.

Na afloop van de opening konden de aanwezigen te fiets de opengestelde panden bezoeken in de gemeente Aalten. Op diverse plekken waren bijzondere exposities georganiseerd, waaronder schilderijen van boerderij Eskes in de gelijknamige boerderij en een archeologische expositie in Boek op 't Zand. De Open Monumentendag kwam, evenals in de voorafgaande jaren, tot stand dankzij de inzet van het comité Open Monumentendag gemeente Aalten.