Unicef en AVRO weer samen met Junior Songfestival 16 september 2008, Den Haag - Dit jaar slaan de AVRO en Unicef de handen weer ineen voor het welzijn van kinderen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar maakt Unicef namelijk onderdeel uit van de live shows van het Junior Songfestival en ontvangt de VN-kinderrechtenorganisatie alle bel- en sms-inkomsten. Unicef is verheugd met de bijzondere samenwerking.

De presentatie van de live shows van het AVRO Junior Songfestival is in handen van Unicef Special Representative Sipke Jan Bousema. Tijdens de uitzendingen kunnen de kijkers stemmen op hun favoriete kandidaten. Samen met de vakjury bepalen de kijkers zo welke kandidaat de finale bereikt en uiteindelijk wie het liedjesfestival wint. Door te stemmen steunt het publiek Unicef, want alle bel- en sms inkomsten gaan naar de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Met het geld ondersteunt Unicef dit jaar projecten in Burkina Faso op het gebied van water en sanitaire voorzieningen. Onder het motto `Schoon water voor elk kind' vraagt Unicef aandacht voor het belang van schoon drinkwater. 88 Procent van de totale kindersterfte onder de 5 jaar wordt veroorzaakt door diarree als gevolg van vuil water en slechte hygiëne en 1,5 miljoen kinderen onder de 5 jaar sterven jaarlijks door een gebrek aan schoon water en slechte hygiëne.

De kandidaten van het AVRO Junior Songfestival gaven op 8 september het officiële startsein voor de samenwerking door een Unicef Loop te organiseren met kinderen in Muiden. Het verslag daarover is op 4 oktober om 13.05 uur te zien bij Z@pp op Nederland 3.

Unicef en AVRO kennen elkaar niet alleen van het Junior Songfestival. Beide organisaties maakten in 2005/2006 ook de kinderserie Kids United en werkten vorig jaar naast het Nederlandse Junior Songfestival ook samen in het internationale Junior Eurovisie Songfestival. Uit de bel- en sms-inkomsten van beide tv-programma's ontving Unicef in totaal EUR 111.000 euro, dat ging naar hulpprogramma's voor kinderen in Brazilië.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor. Daarnaast lobbyt Unicef Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind.