Gemeente Lingewaal


forum Wmo-loket: op weg naar de toekomst
aandachtige toehoorders tijdens het forum

Het forum over het Wmo-loket op 15 september 2008 werd druk bezocht. Tijdens een interactieve bijeenkomst met theater en muziek onder leiding van Gaby en Lars van Clip Training en Theater, konden de bezoekers hun mening kwijt over het bestaande Wmo-loket en hun wensen duidelijk maken voor de toekomst. De volgende tips kwamen naar voren:

Tip 1. Gebruik persoonsgegevens van een aanvraag die al aanwezig is. Binnenkort komt er nieuwe software voor het Wmo-loket om de informatie beter te ontsluiten. Daarnaast worden in het kader van Lingewaal Digitaal stappen gezet om binnen twee jaar de basisgegevens (burgerservicenummer) te gebruiken voor de aanvragen die digitaal worden ingediend. Het geldt voor aanvragen van bijvoorbeeld paspoort en bouwvergunning.

Tip 2. Doorvragen bij aanvraag of er meer nodig is. Dat voorkomt ergernis.
De meningen van de aanwezigen waren verdeeld hierover. Er zijn geen richtlijnen voor het doorvragen, dus moeten de loketmedewerkers zich bewust zijn van de manier van doorvragen. Bij aanvragen moet worden beoordeeld of met verstrekking van het gevraagde aan de daadwerkelijke vraag is voldaan.

Tip 3. Vaker op huisbezoek: bekijk de thuissituatie van de cliënten. Huisbezoek is standaard bij de aanvraag van hulp in de huishouding. Bij aanvragen via mail of aan het loket volgt een integrale intake. Als mensen vragen hebben of er zijn dingen onduidelijk, dan kunnen ze altijd contact opnemen met de medewerkers van het Wmo-loket.

Tip 4. Kwaliteit rond vervoer gehandicapten moet veel beter. Het gaat met name over de wachttijden.

Tip 5. Wmo is niet alleen hulpmiddelen en huishoudelijke hulp.

Naast tips konden de aanwezigen ook tops noemen: dingen die goed gaan/zijn in het Lingewaalse Wmo-loket. De top:

Top 1. Het fysieke loket, de persoonlijke contacten met de loketmedewerkers, de inzet van de medewerkers en vriendelijkheid wordt door vele aanwezigen als top beschouwd.

Top 2. De bereikbaarheid van het Wmo-loket is prima!

Tijdens de forumavond is ingegaan op de eigen kracht van burgers. De Wmo gaat er van uit dat burgers zo lang mogelijk zelf de regie over hun eigen leven voeren. Dit betekent dat gekeken wordt naar hulp die gegeven kan worden vanuit de naaste omgeving (kinderen, partners en buren).

Toekomst/vervolg
Waar gaat het Lingewaalse Wmo-loket naar toe in de toekomst.

Meer prestatievelden invullen
Er wordt gekeken naar de wensen van de cliënten. Wat is er mogelijk. Het Wmo-loket breder maken, meer organisaties erbij betrekken zoals mantelzorgers, vrijwilligers, jongeren.
Minder regels.
Met elkaar meer inhoud geven aan het loket, niet alleen afhalen van voorzieningen.
De Wmo is en blijft maatwerk!!!

Op de foto ziet u de aandachtige toehoorders tijdens het forum.