Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Miltenburg over het bericht dat de administratie in de Nederlandse thuiszorg 30% van de werktijd in beslag neemt terwijl dat in België 10% is en in Denemarken nog minder

Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg over het bericht dat de administratie in de Nederlandse thuiszorg 30% van de werktijd in beslag neemt terwijl dat in België 10% is en in Denemarken nog minder

Kamerstuk, 15 september 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2868197

15 september 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over het bericht dat de administratie in de Nederlandse thuiszorg 30% van de werktijd in beslag neemt, terwijl dat in België 10% is en in Denemarken nog minder (2070826020).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Miltenburg over het bericht dat de administratie in de Nederlandse thuiszorg 30% van de werktijd in beslag neemt, terwijl dat in België 10% is en in Denemarken nog minder (2070826020).


1
Bent u bekend met het bericht Administratie Thuiszorg vreet tijd?


1
Ja.


2
Wist u dat medewerkers in de thuiszorg 30% van hun tijd kwijt zijn met het invullen van formulieren?
Zo neen, hoe kan dat?


3
Wat vindt u hiervan?


4
Wat vindt u van het feit dat Belgische thuiszorgmedewerkers hun administratie in 10% van de werktijd kunnen voltooien en hun collega''s in Denemarken zelfs in nog minder tijd?


2, 3 en 4
Deze gegevens zijn mij niet bekend. Het bericht in het AD verwijst naar het proefschrift van mevrouw Hannerieke van der Boom "Home Nursing in Europe" waarin zij ingaat op verschillen in de wijkverpleging in Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Er zijn hierin geen cijfers te vinden over administratieve lasten in de thuiszorg. Uit het onderzoek blijkt wel dat wijkverpleegkundigen administratieve lastendruk ervaren.


5
Vindt u het wenselijk dat Nederlandse thuiszorgmedewerkers minder tijd aan administratieve handelingen kwijt zijn dan momenteel het geval is?

5
Ik vind het wenselijk dat voor zover het onnodige administratieve handelingen betreft, zorgprofessionals daarvan verschoond blijven. Voor goede zorg zijn regels en protocollen noodzakelijk om de rechtszekerheid van zowel de cliënt als van de professional te waarborgen. Het is onvermijdelijk dat we daardoor ook met administratieve lasten te maken krijgen. Zoals ik in mijn brief van 13 juni 2008,"Zeker van Zorg, nu en straks" heb vermeld, is een van mijn speerpunten het verminderen van bureaucratie door kwaliteit en eenvoud van de uitvoering. Op 28 augustus 2007 heb ik een plan van aanpak toegezonden waarin belangrijke stappen worden aangekondigd op weg naar een vereenvoudigde uitvoering van de AWBZ. De vereenvoudiging van de verantwoording is ook een belangrijk aandachtspunt in de introductie van een persoonsvolgend systeem dat ik de komende jaren stapsgewijs zal invoeren.


6
Is er een streefpercentage afgesproken bij de door het kabinet aangekondigde maatregelen om de administratieve lastendruk in onder meer de thuiszorg te verminderen? Zo ja, wat is dit? Zo neen, waarom niet?


7
Deelt u de mening dat de administratieve lastendruk in de thuiszorg minstens teruggebracht moet kunnen worden tot maximaal 10% van de werktijd? Zo ja, wanneer kan dit streefpercentage gehaald worden? Zo neen, waarom niet?

6 en 7
Zoals bekend is een van de doelstellingen van dit kabinet om de administratieve lasten aan het eind van deze kabinetsperiode met 25 procent te hebben verminderd. VWS zal hieraan een bijdrage leveren. Maatregelen binnen de thuiszorg zijn niet expliciet opgenomen binnen het departementale reductieprogramma, maar zijn daar een onderdeel van. VWS is op dit moment bezig het reductieprogramma af te ronden. De Tweede Kamer zal hier in oktober over geïnformeerd worden.