Gemeente Sneek


energiezuinige sociale woningen harinxmaland

500.000 euro subsidie voor energiezuinige sociale woningen Harinxmaland

Het consortium Gemeente Sneek, woningcorporatie Accolade en bouwbedrijf VDM krijgt 500.000 euro subsidie voor de bouw van de eerste zestig energiezuinige sociale huur- en koopwoningen in de nieuwe Sneker wijk Harinxmaland. De subsidie voor het unieke projectplan voor deze wijk is toegekend door SenterNovem, het Subsidiebureau Energie Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken.

Dankzij een uitstekende samenwerking tussen gemeente Sneek, woningcorporatie en bouwbedrijf, die al in een vroegtijdig stadium is opgestart, met daarbij een stedenbouwkundige, architect en milieu- en energiespecialisten, is het mogelijk om de duurzaamheidambitie die de gemeente Sneek voor deze wijk heeft ook daadwerkelijk te realiseren.

Duurzame wijk
Gemeente Sneek heeft een vooruitstrevende visie op Harinxmaland, de nieuwe wijk die aan de noordkant van Sneek moet verrijzen. Ten eerste is er plaats voor sociale woningbouw. En even belangrijk: de wijk moet zo duurzaam mogelijk worden. Dit betekent een minimale belasting van het milieu en een laag verbruik van fossiele brandstoffen. Dit uit zich niet alleen in de huizen en de toepassing van duurzame materialen, maar ook in de aanleg van de gehele wijk, de infrastructuur en bijvoorbeeld de openbare verlichting. Voor de bewoners van de eerste zestig woningen betekent dit de mogelijkheid voor een zeer laag energieverbruik.

All electric
Uniek aan deze wijk is dat er geen gebruik zal worden gemaakt van aardgas. Koken en verwarmen, alles wordt elektrisch. Hoe de woningen er precies uit komen te zien en welke voorzieningen ze krijgen wordt de komende maanden nader uitgewerkt. Om de woningen zo efficiënt mogelijk met energie om te laten gaan, wordt er bij de indeling van de kavels goed op de zonligging gelet.

Advies SenterNovem
De adviescommissie van SenterNovem waardeert de opzet van het project als een zeer vernieuwend concept en onderkent de uitstekende bijdrage op economisch, ecologisch en sociaal gebied. Onder andere omdat de woningen circa 70 procent minder CO2-uitstoot veroorzaken dan woningen uit 1990. Daarnaast hebben ze een uitstekende energieprestatie met een EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) die lager is dan 0,5 (voor woningbouw geldt sinds 2006 een eis van 0,8) en beschikken de huizen over een vrijwel volledig duurzame warmtevoorziening. Het projectplan laat een verbetering van comfort en binnenmilieu zien, die moet leiden tot verbetering van woonkwaliteit en gezondheid. De commissie vindt het ook van belang dat dit sterk innovatieve concept gemakkelijk elders toegepast kan worden.

Unieke Kansen Regeling
De subsidie komt voort uit de nieuwe, tijdelijke Unieke Kansen Regeling `Naar energieneutraal wonen', die een bijdrage levert in de extra kosten bij een innovatieve aanpak van energiebesparing in woningen. Van de landelijk ingediende dertig subsidie-aanvragen zijn er negen gehonoreerd. Het projectplan Harinxmaland is beloond met het maximale subsidiebedrag. Voorwaarde voor het daadwerkelijk verkrijgen van de subsidie is dat het project voor 2011 afgerond moet zijn.