Gemeente Bolsward


Nieuws
16-09-08

Lastenstijging bedrijven gemeente Bolsward niet bovengemiddeld

kassa verkleind.JPG
Jaarlijks vergelijkt de Kamer van Koophandel de lokale lasten voor het bedrijfsleven in Noord Nederland. Uit de vergelijking van de lokale lasten die de bedrijven in Noord Nederland beta-len, blijkt dat de gemeente Bolsward haar tarieven niet bovengemiddeld heeft verhoogd in vergelijking met de andere Friese gemeenten.

Het onderzoek van de Kamer richtte op de volgende belastingen: Onroerende Zaak Belasting (OZB);
Rioolrechten;
Toeristenbelasting;
Leges Bouwvergunningen;
Waterschapheffingen.

De eerste vier soorten belastingen worden door gemeenten geïnd. In Bolsward betaalt het bedrijfsleven in 2008 gemiddeld 3% minder OZB dan in 2007. In vergelijking met de andere Friese gemeenten hanteert Bolsward tarieven die vallen in de middenmoot.
In Bolsward stijgen de rioolrechten in 2008 ten opzichte van 2007 met
1,4%. In vergelijking met andere Friese gemeenten een zeer matige stijging.
Qua bouwleges komt de gemeente Bolsward naar voren als één van de gemeenten die de laagste bouwleges hanteren. In Bolsward wordt geen toeristenbelasting geheven, zodat de bedrijven in de toeristensector dit ook niet hoeven door te rekenen aan hun gasten.

De gemeente Bolsward is tevreden met deze uitkomsten. Samen met het bedrijfsleven werkt de gemeente er hard aan Bolsward aantrekkelijk te houden voor ondernemers. Daarbij probeert de gemeente de lokale lasten zo laag mogelijk te houden.