NEN


Medische technieken moeten beter getest worden

dinsdag 16 september 2008, 10:35

"Medische Technieken worden nauwelijks getest" kopte een artikel in het NRC Handelsblad van 19 juli jl. De vergelijking met nieuwe medicijnen wordt gemaakt. Nieuwe medicijnen worden uitgebreid getest, medische technieken echter nauwelijks.

Uit recente berichten uit Nederlandse ziekenhuizen kan opgemaakt worden dat het goed gaat met nieuwe technieken. De Groningse hoogleraar Erik Buskens waarschuwt dat dit niet altijd goed nieuws is. Hij geeft aan dat nieuwe medicijnen wel drie keer omgekeerd worden, terwijl de regels voor de toelating van nieuwe medische technieken, apparaten en instrumenten tekort schieten. Dit gebeurt in Nederland en Europa evengoed als in de Verenigde Staten. Buskens is hoogleraar medical technology assessment. Vlak voor de zomer sprak hij zijn oratie uit aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij het gebruik van nieuwe medische apparatuur en nieuwe technieken draagt niemand van betrokkenen (fabrikant, zorgverzekeraars, de arts) de verantwoordelijkheid.

Gebruik en onderhoud medische apparatuur
Het onderwerp 'gebruik en onderhoud van medische apparatuur' is niet nieuw. In 2002 concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport 'Kwaliteitsborging van medische apparatuur in ziekenhuizen - verbeteringen noodzakelijk' dat er enkele tekortkomingen op het gebied van kwaliteitsborging zijn. De tekortkomingen die genoemd zijn hebben onder andere te maken met het ontbreken van procesbeschrijvingen, risicomanagementsystemen, calamiteitsplannen en onderhoudscontracten. Ook is er onvoldoende aandacht voor instructie en opleiding van gebruikers.

Afspraken maken over gebruik en onderhoud
Medische Hulpmiddelen moeten voldoen aan wettelijke eisen die zijn geformuleerd in de Richtlijn Medische Hulpmiddelen ((2007/47/EG). Deze eisen zijn vrij algemeen van aard en gelden voor alle medische hulpmiddelen. Om invulling te geven aan deze eisen worden normen opgesteld: afspraakdocumenten voor en door de markt. Op het gebied van medische hulpmiddelen kunnen dit producenten, leveranciers, verzekeraars en gebruikers/experts zijn. Uit het bericht van onder andere het NRC Handelsblad, berichtgeving op de website van Federatie van technologiebranches (FHI) en verkenningen door NEN blijkt dat er behoefte is aan afspraken over gebruik en onderhoud van medische hulpmiddelen.

Onderwerpen
NEN-Medische Technologie begeleidt de totstandkoming van de afspraken over gebruik en onderhoud van medische apparatuur. In het najaar van 2008 staan over dit onderwerp op de agenda:

* Inspectie en onderhoud van patiëntentilliften (eerste vergadering is op 1 oktober as.);

* Verantwoord gebruik van medische apparatuur in de thuissituatie;
* Onderhoud van medische apparatuur.

Geïnteresseerde partijen zijn welkom mee te werken aan de afspraken over gebruik en onderhoud van medische apparatuur. U kunt zich opgegeven als geïnteresseerde in het onderwerp, waarna u op de hoogte gehouden wordt van de ontwikkelingen.

Aanmelden en informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met NEN Adviespunt Medische Technologie, telefoon (015) 2690 250, e-mail: advies.medisch@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Mediscopemail (Publicatie)