Provincie Utrecht

Preventief financieel toezicht van kracht

16-9-2008 -

Voorstel samenvoeging gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg

De Inter Provinciale Commissie (IPC) van Utrecht en Gelderland heeft op 10 september 2008 het herindelingontwerp vastgesteld, waarin zij voorstelt om de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg (RSW) samen te voegen tot een nieuwe gemeente.

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben naar aanleiding hiervan besloten de Utrechtse gemeenten Renswoude en Woudenberg onder preventief financieel toezicht te plaatsen. De onder toezicht plaatsing is een gebruikelijke gang van zaken bij herindelingsprocedures en in de wet geregeld. Het houdt in dat gemeentelijke besluiten met financiële gevolgen eerst aan Gedeputeerde Staten moeten worden voorgelegd ter goedkeuring alvorens tot uitvoering kan worden over gegaan. Dit om te voorkomen dat gemeenten nieuwe financiële verplichtingen aangaan die niet in belang zijn van de nieuw te vormen gemeente.

Preventief financieel toezicht in kader van de wet arhi De Inter Provinciale Commissie heeft in haar vergadering van 10 september het gemeentelijke herindelingontwerp vastgesteld voor een RSW-gemeente. Met verwijzing naar de handelwijze toegepast bij de gemeentelijke herindeling Utrechtse Heuvelrug en Vecht- en Venen hebben Gedeputeerde Staten besloten met ingang van 16 september 2008 de Utrechtse gemeenten Renswoude en Woudenberg onder preventief financieel toezicht te stellen. De gemeentebesturen van Renswoude en Woudenberg zijn inmiddels door de provincie Utrecht van dit besluit op de hoogte gebracht.
Met de provincie Gelderland is afgestemd dat het college van Gedeputeerde Staten ook de gemeente Scherpenzeel op 16 september onder preventief toezicht zal stellen.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 - 258 2015