Gemeente Hoorn


Gemeentelijk wagenpark stapt over op aardgas

16 september 2008 - Het college van B en W heeft besloten het gemeentelijk wagenpark in de nabije toekomst op aardgas te laten rijden. Onderzoek heeft uitgewezen dat als alternatieve brandstof voor de gemeentelijke bestelwagens en pick-ups aardgas de beste keus is. Overstappen op het nu nog niet verkrijgbare biogas levert nog meer winst voor het milieu op.

Luchtvervuiling door het verkeer is ook in Hoorn een probleem. Weliswaar zit de kwaliteit van de lucht binnen de toelaatbare waarden, maar de verwachting is dat door het toenemend autogebruik die kwaliteit zal afnemen. Door het eigen wagenpark op aardgas te laten rijden, geeft de gemeente - Hoorn is millenniumgemeente - aan dat zij haar steentje wil bijdragen aan een schoner milieu.

De autos van de gemeente rijden nu op dieselolie. Door het overschakelen van dieselolie op het lichte methaangas dat aardgas is, zal de uitstoot van fijnstof en roetdeeltjes met bijna 90 procent afnemen. De uitstoot van CO2 gaat met 20 procent naar beneden. Aardgas is echter een eindige brandstof. Biogas is dat niet, want het wordt gewonnen uit groenafval. De eerste productiestappen in Nederland worden nu gezet.

Technisch is het overschakelen van aardgas op biogas geen enkel probleem. Dan zal de uitstoot van CO2 met nog eens 75 procent dalen. Ook financieel is het overstappen op aardgas aantrekkelijk. Weliswaar zijn voertuigen die op aardgas rijden duurder in aanschaf, maar dat wordt gecompenseerd door lagere exploitatie- en brandstofkosten. In 2011 is het grootste deel van het gemeentelijk wagenpark aan vervanging toe. Mocht een ondernemer eerder een aardgasstation gaan exploiteren, dan kan die vervanging eerder aan de orde zijn. In april dit jaar heeft de gemeente Hoorn een informatiebijeenkomst voor bedrijven georganiseerd die belangstelling hebben voor duurzame transportbrandstoffen. De gemeente biedt een aantal bedrijven dezelfde scan aan die zij heeft doorlopen. De gemeente Hoorn doet mee aan het provinciale project Stimulering schoon wagenpark. De provincie ziet goede mogelijkheden voor tien aardgasvulpunten in Noord-Holland. Een station in Hoorn is zeer wel denkbaar. De gemeenteraad buigt zich op 18 november over dit collegebesluit.