Gemeente Lelystad

KNVB en Lelystad ondersteunen voetbalclubs

De gemeente Lelystad en de KNVB gaan structureel en integraal samenwerken op het gebied van verenigingsondersteuning van amateurvoetbalclubs. Zo kunnen eventuele problemen bij clubs beter worden aangepakt.

Het convenant hiervoor is door gemeente Lelystad, de KNVB en Sportbedrijf maandag 15 september.

Problemen

Veel amateurvoetbalclubs en zaalvoetbalverenigingen lopen tegen problemen aan op het gebied van bijvoorbeeld onderhoud sportaccommodaties, integratievraagstukken, kadertekort en molestaties op en rond het veld. Voor ondersteuning kunnen zij terecht bij de KNVB, gemeente of Sportbedrijf Lelystad.

De gemeente Lelystad, Sportbedrijf Lelystad en de KNVB zijn van mening dat wanneer zij de krachten bundelen, de problemen bij clubs effectiever en efficiënter kunnen worden aangepakt. Voor een dergelijke structurele samenwerking komen in eerste instantie de steden in aanmerking die vallen binnen het grote steden beleid (GSB).

Knelpunten

De KNVB heeft een model ontwikkeld waarmee de KNVB een nulmeting van alle voetbalverenigingen kan houden. Op grond van de beschikbare informatie bij de partners zal er worden gekeken naar eventuele knelpunten op het gebied van financiën, accommodatie, plezier en respect, communicatie, beleid, organisatiestructuur, maatschappelijke positie. Op grond van de resultaten zal samen met de vereniging, gemeente, KNVB en de verenigingsondersteuning worden gekeken hoe de vereniging verder kan worden geholpen.

In Lelystad gaat het om 3 veldvoetbalverenigingen en 4 futsalverenigingen (zaalvoetbal). Bij deze verenigingen sporten zon 2.500 Lelystedelingen. De verenigingen zijn inmiddels geïnformeerd over de samenwerking tussen gemeente en KNVB en zijn enthousiast over deze extra mogelijkheden voor ondersteuning.

De samenwerking past binnen het bestaande en toekomstig sportbeleid van de gemeente dat er naar streeft sportverenigingen goed en zelfstandig te laten functioneren, zodat Lelystad een kwalitatief goed en ruim sportaanbod heeft.

---