Politie Rotterdam Rijnmond

Dinsdag 16 september 2008

* POLITIE ROTTERDAM-RIJNMOND ROEPT HULP IN VAN BURGERS OP ZOEK NAAR

VERDWENEN NUMMERPLATEN
De politie Rotterdam-Rijnmond roept de hulp in van burgers bij de bestrijding van diefstal van kentekenplaten. Alleen al in 2008 werd er tot nu toe 725 keer aangifte gedaan. Waar het gros van de nummerplaten blijft, is een raadsel.
'Gestolen kentekenplaten? Ja, zeker van gehoord, want mij is dat een keer gebeurd. Heel vervelend', zegt de Rotterdamse autobezitter Jochem Groenland. Maar het vastzetten van nummerplaten, dat was nieuw voor hem. 'Moet dat dan?' Nee, maar verstandig is het wel, constateert de politie Rotterdam-Rijnmond. In de regio wordt jaarlijks zo'n 1700 keer aangifte gedaan van verdwenen kentekenplaten. In de eerste vijf maanden van 2008 was dat al 725 keer. Vorig jaar waren het 638 in dezelfde periode, in 2006 ging het om 598 nummerplaten. Kortom, een toename van meer dan 20%. 'We weten zeker dat het diefstal is en geen verlies', vertelt Bas van Tol, districtschef van de politie Rotterdam-Rijnmond. 'Als je de kentekenplaat aan de voor- en achterkant van je auto mist, is dat net even te toevallig.' Schadepost
Autobezitters kunnen volgens de politie de kans op diefstal verkleinen door de kentekenplaat stevig te bevestigen. Dat bespaart veel rompslomp, want vervanging van gestolen kentekenplaten is tijdrovend en duur. De aanvraag van een nieuw kentekenbewijs en nieuwe nummerplaten kost zo'n 55 euro. En wie zonder nieuwe kentekenplaten en kentekenbewijs de weg op gaat, riskeert een boete van tenminste 90 euro. Het aanvragen en ontvangen van een nieuw kentekenbewijs neemt gemiddeld twee dagen in beslag.
Gissen
Het aanhouden van dieven is lastig omdat in de afgelopen drie jaar minder dan één procent van de gestolen nummerplaten tijdens misdrijven opdoken. Natuurlijk zijn er vermoedens, waarom er wordt gestolen, zoals (onbetaald) tanken, of valse nummerplaten op een gestolen auto of vluchtauto. Ondanks diverse onderzoeken wordt maar 10% van de nummerplaten teruggevonden. Daarom hoopt de politie op hulp van oplettende burgers. Dat kan door altijd aangifte te doen. Verder is elke tip of melding welkom. Bas van Tol: 'Een bewoner zag bijvoorbeeld een vrouw aan de voor- en achterkant van haar auto morrelen voordat ze wegreed. Toen ze later terugkwam, morrelde ze wéér aan haar auto. Bleek dat ze de kentekenplaten had verwisseld.'

* Binnenkort start een landelijke actie om de diefstal van kentekenplaten terug te dringen.

* Heeft u een tip over gestolen kentekenplaten? Bel dan met het PolitieService Center (0900-8844). Anoniem bellen kan ook naar 0800-7000.

Kentekenplaat goed vastzetten: hoe dan?
De kans op verlies of diefstal is te verkleinen door de kentekenplaten vast te laten zetten. Veel autobedrijven gebruiken kentekenplaathouders waar de plaat in wordt vastgeklikt. Nadeel is dat de plaat makkelijk lostrilt. Ook in wasstraten verdwijnen zulke platen nogal snel. Bovendien kunnen dieven ze simpel uit de houder wippen en meenemen. De kentekenplaten zijn veiliger te bevestigen door ze - zelf of bij de garage - met schroeven, boutjes of popnagels te fixeren.


* AANHOUDING NA VECHTPARTIJ IN VERKEER
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft twee verdachten aangehouden na een vechtpartij in het verkeer.
Maandagmiddag rond drie uur kreeg de politie de melding dat er een vechtpartij op straat was. Politiemensen van het fietsteam gingen ter plaatse en troffen een man aan die een klap had gekregen van twee mannen. Deze bestuurder, een 23-jarige man uit Gouda, reed op de Westersingel en zag dat er verderop een parkeerplaats was waar hij graag in wilde. Omdat er file was wilde hij ongeveer 50 meter over het fietspad rijden. Dit werd onmogelijk gemaakt door een bestuurder van een busje die ervoor gingen rijden. Dit leidde ertoe dat de twee bestuurders schreeuwden naar elkaar. De bestuurder van de auto op het fietspad stapte uit en ging naar het busje toe. Hier stapten twee mannen uit, één van hen gaf de bestuurder een klap met een stuk hout. Tijdens onenigheid is een vrouwelijke getuige tussen de mannen in gaan staan. Hierop reden de twee mannen weer weg. Hierop is een bericht verspreid voor alle eenheden. Politiemensen zagen de bus rijden op de Boompjes en hielden de twee inzittenden aan. De 18- en 19-jarige Rotterdammers zijn overgebracht naar een politiebureau waar ze werden ingesloten voor nader onderzoek.


* MAN AANGEHOUDEN MET GASWAPEN
ROTTERDAM-ZUID / RHOON - De politie heeft een man aangehouden die een vuurwapen thuis had liggen.
Maandagmiddag rond kwart over twee kreeg de politie melding dat een man iemand had mishandeld, en dat hij mogelijk over een vuurwapen zou beschikken. Hierop zijn politiemensen naar een woning gegaan aan de Topaaslaan waar ze onderzoek instelden. In de woning vonden agenten een gaswapen in zijn slaapkamer. Hierop hielden politiemensen de 54-jarige man aan en brachten hem over
* AANHOUDING NA ZWARE MISHANDELING
MAASSLUIS - De politie heeft een man aangehouden die wordt verdacht van zware mishandeling. Dinsdagavond (2 september) hadden twee mannen onenigheid met elkaar in de woonkamer van een woning aan de Blokweg in Rotterdam. Een vrouw had met een vriend een kamer gehuurd in de kelder van de woning. Ze huurden dit van een man, een 42-jarige Rotterdammer. Op die avond heeft deze verhuurder een sloeg kapot geslagen op het hoofd van de man die de kamer
huurt. De twee hadden alcohol gedronken en de agressieve man mogelijk ook verdovende middelen gebruikt. De gewonde man is overgebracht naar het ziekenhuis, het Erasmus MC, en is daar verzorgd. De 49-jarige Rotterdammer had ernstig hersenletsel. Maandagochtend rond half elf is de verdachte, de 42-jarige man, aangehouden bij een bedrijf aan de Adriaan van Heelstraat in Maassluis. Hij is overgebracht naar een politiebureau waar hij werd ingesloten voor nader onderzoek.


* VROUW OVERLEDEN NA AANRIJDING
Rotterdam Zuid - Een 42-jarige vrouw uit Heerjansdam is maandag om het leven gekomen na een aanrijding op het Parlementierplein. De aanrijding ontstond op de kruising met de Soerweg nadat een 22-jarige bestuurder van een bestelbus de scooter vermoedelijk over het hoofd zag. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan haar verwondingen.
De Technische Ongevallendienst van de Verkeerspolitie stelt een nader onderzoek in naar de exacte toedracht van de aanrijding.