Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Geen zuurstof in bodemwater Oostelijke Middellandse Zee

15 september 2008

Uit Utrechts onderzoek blijkt dat in de bodem van de Oostelijke Middellandse Zee een organisch-rijke laag grond zit. Deze bodemlaag is gedurende ruim 4000 jaar gevormd doordat het destijds door zuurstofloos bodemwater afgesloten werd. Een natte klimaatsperiode van duizenden jaren geleden is hiervoor verantwoordelijk geweest. Volgens klimaatscenario's wordt het klimaat in dit gebied weer natter, waardoor er opnieuw een periode van zuurstofloos bodemwater kan ontstaan. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het septembernummer van Nature Geoscience.

Op de bodem van de oostelijke Middellandse Zee zijn afwisselend organisch-rijke en organisch-arme lagen afgezet. Die afzetting komt overeen met de wisseling van natte en droge klimaatperioden. Onderzoekers denken dat deze organisch rijke lagen, sapropelen genoemd, op twee manieren kunnen ontstaan: 1. Er leven meer organismen in het oppervlaktewater, bijvoorbeeld doordat rivieren meer voedingsstoffen aanvoeren. Dus, meer organismen zinken bij hun dood naar beneden. 2. Het organisch materiaal blijft beter bewaard. Als dode organismen naar de bodem zinken waar ze goed worden afgesloten door een laag zuurstofloos bodemwater, dan wordt dit organisch materiaal minder goed afgebroken.

Sapropel

Gert de Lange onderzocht de meest recent ontstane laag, sapropel S1. De laag is gevormd tussen 9.800 en 5.700 jaar geleden. Toen leidde een grotere aanvoer van zoet water tijdens een natte klimaatsperiode tot de vorming van de rijke bodemlaag. Deze vorming gebeurde gelijktijdig in de gehele Oostelijke Middellandse Zee op waterdieptes van meer dan 200 meter. Gedurende deze periode van 4.100 jaar bleek de diepe Oostelijke Middellandse zee zuurstofloos te zijn beneden 1800 meter waterdiepte. Daarboven neemt het organisch gehalte van sapropel S1 af. Anders gezegd: het zuurstofgehalte nam toe en daarmee de afbraak van het organische materiaal.

Dit onderzoek toont aan dat de kans om organisch-rijke afzettingen te vinden, groot is in een zuurstofloos milieu. Klimaatverandering kan bijdragen aan de vorming van organisch rijke lagen. Niet alleen leggen deze afgesloten lagen een hoeveelheid CO2 vast, maar ze kunnen ook in de loop der tijd in olie worden omgezet.

Dit onderzoek komt voort uit het PASS project, een vaarprogramma in de Oostelijke Middellandse Zee. NWO-Aard-en Levenswetenschappen financierde de benodigde logistiek, zoals huur van schip en apparatuur, via het Nationaal Vaarprogramma.

..............................

Meer informatie bij:

* prof. dr. Gert de Lange (Universiteit Utrecht)
* t.: +31 (0)30 253 5034, gdelange@geo.uu.nl

publicatie De Lange (kleine afbeelding)

Een bodemmonster dat voor deze studie werd gebruikt. De donkergroene laag is organisch-rijke bodem, sapropel S1.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.