Festival van het Leren: honderden activiteiten in heel Nederland

16/09/2008 13:20

Festival van het Leren

Je kunt meer dan je denkt. Onder dat motto is afgelopen weekend Het Festival van het Leren van start gegaan. De hele week (13 t/m 19 september) vinden op bijna talloze plaatsen in het land activiteiten plaats die tot doel hebben om mensen te stimuleren weer te gaan leren.

Leren is leuk en nuttig en je hoeft er niet per se voor terug in de schoolbanken; vaak gaat iets leren immers ongemerkt of spelenderwijs. Dat is een geruststellende gedachte voor mensen die zichzelf misschien niet meer zo snel in de schoolbanken zien zitten. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap spelen hierop in met Het Festival van het Leren. Voor iedereen, voor senioren, laagopgeleiden, gehandicapten en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, zijn er volop mogelijkheden voor ontwikkeling.

De aftrap van het Festival was afgelopen zaterdag 13 september in Den Haag, in aanwezigheid van staatssecretaris Aboutaleb. Hij vertelde hoe er voor zijn moeder letterlijk een wereld openging toen ze - al in de vijftig - leerde lezen en schrijven en voortaan zelf de bus kon nemen. Ambassadeurs Catherine Keyl, Lucille Werner en Agnes Jongerius droegen hoogstpersoonlijk hun steentje bij door een workshop te geven waarin de deelnemers konden zien waartoe ze zelf allemaal in staat zijn.

Het aanbod is divers: in Hardinxveld-Giessendam houdt het pc leercentrum open dagen; in Hellevoetsluis is een 'struisvogellunch laaggeletterdheid'; het Friesland College geeft workshops voor volwassenen die weer willen gaan leren; Geleen komt met een expositie over de kringloop van blik; in Boxmeer en Cuijk kunnen mensen een gratis abonnement op de bibliotheek winnen en in Amersfoort is er voor jongeren een sms-vertaalwedstrijd georganiseerd.

Noordoost Brabant heeft een traditie hoog te houden. Al jaren doet een groot aantal organisaties daar mee aan de Week van het Leren - de voorganger van het Festival. Op de weekmarkt van verschillende plaatsen staat, tussen de sokken en de onderbroeken, een Rad van Fortuin. Er zijn grote en kleine prijzen te winnen die allemaal te maken hebben met leren. Een cursus bij ROC de Leijgraaf, een bon voor een cursusintakegesprek, een gratis bibliotheekpas. Yvonne van Weert van Servicepunt Leren & Werken Noordoost Brabant: 'We willen mensen interesseren voor de verschillende vormen en mogelijkheden van leren. En dat is heel breed. Het gaat van leren gericht op persoonlijke ontwikkeling tot activiteiten in de vrije tijd of leren voor werk.'

www.festivalvanhetleren.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://festivalvanhetleren