Gemeente Overbetuwe


Nieuwe regels voor functieverandering en nieuwvestiging in het buitengebied
---

Een caravanstalling in uw oude bedrijfshal? Een architectenbureau in de oude stal, of een nieuw agrarisch bedrijf beginnen? Of dat allemaal kan en mag, staat in de nieuwe Beleidsregel functieverandering en nieuwvestiging in het buitengebied.
Burgemeester en wethouders hebben deze nieuwe spelregels op 9 september 2008 vastgesteld en leggen deze tevens ter vaststelling voor aan de gemeenteraad in de vergadering van 28 oktober 2008. De nieuwe beleidsregel vervangt de beleidsregel âHergebruik vrijkomende agrarische bebouwing en nieuwvestiging van agrarische bedrijven in het buitengebiedâ (VAB) uit 2005.

Verschil oude en nieuwe beleidsregel

In de beleidsregel VAB uit 2005 was het buitengebied van Overbetuwe nog verdeeld in 5 gebiedstypen (Kernrandzone, Agrarisch gebied, Agrarisch gebied met landschappelijke waarde, Bijzonder gebied en Uiterwaarden). In de nieuwe beleidsregel zijn er nog maar 4 gebiedstypen. Het gebiedstype âKernrandzoneâ is geschrapt.

Ten opzichte van de beleidsregel VAB zijn er met name in het gebiedstype âAgrarisch gebiedâ meer mogelijkheden. Zo waren bijvoorbeeld functies als dierenpension en kwekerij binnen de beleidsregel VAB in het agrarisch gebied niet mogelijk. Nu zijn deze en de meeste aan landbouw verwante en dienstverlenende functies wel mogelijk na functieverandering.

In de beleidsregel VAB werd bij hergebruik uitgegaan van een vermindering van minimaal 50% van de bestaande bebouwing. In de nieuwe regels blijft dat zo, maar met name voor functieverandering naar wonen (sloop en vervangende woningbouw) worden ook maximale en minimale maten gegeven voor de woning(en). Daarbij is - per gebiedstype - een maximaal aantal terug te bouwen woningen bepaald.

De Beleidsregel functieverandering en nieuwvestiging in het buitengebied kunt u inzien op het gemeentehuis in Elst en Andelst.