Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 16 september 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGMO-2008/88 - Onderwerp
Stand van zaken pilot speekseltesters

Geachte voorzitter,

In het Algemeen Overleg van 6 november 2007 heb ik een pilot aangekondigd waarin ik samen met mijn ambtgenoot van Justitie zal kijken of het gebruik van speekseltesters een geschikte methode is om de opsporing van drugsgebruik te vereenvoudigen. Tijdens de behandeling op 6 februari 2008 van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met invoering van een puntenstelsel rijbewijzen heeft de heer De Rouwe een motie ingediend (Kamerstukken II 2007/08, 30 324, nr. 18) waarin aan de minister van Justitie en mij werd verzocht om met voorrang het rijden onder invloed van drugs aan te pakken en na experiment en onderzoek met een voorstel te komen om drugsgebruik in het verkeer, net als alcohol, onder de recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten te laten vallen en de Kamer nog voor de zomer over de voortgang te informeren. Tijdens het Vragenuur op 15 april jl is de toezegging om een pilot te houden herhaald. In deze brief informeer ik u, mede namens mijn collega's van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over de voortgang.

Er wordt naar gestreefd om de pilot na de zomer te laten plaatsvinden. Momenteel wordt hiervoor de laatste hand gelegd aan het plan van aanpak. Doel van de pilot is te onderzoeken of het gebruik van speekseltesters als voorselectiemiddel de opsporing van drugsgebruik in het verkeer vergemakkelijkt, teneinde drugsgebruik in het verkeer terug te dringen en daarmee de verkeersveiligheid te verbeteren. In de pilot zal de speekseltester niet als bewijsmiddel worden beproefd; als bewijsmiddel zal louter de bloedproef worden gehanteerd. De praktische uitvoering van de pilot geschiedt door de politie.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGMO-2008/88

Als uit de evaluatie van de pilot blijkt dat het gebruik van speekseltesters als voorselectiemiddel de opsporing van drugs vergemakkelijkt, dan zal de speekseltester als voorselectiemiddel in de Wegenverkeerswet 1994 worden geĂŻntroduceerd.

Na de pilot zal gekeken worden hoe voorlichting gegeven zal worden over de risico's van het gebruik van drugs in het verkeer. Ik kan u alvast mededelen dat Team Alert afgelopen mei de campagne "De witte waas" is gestart. De campagne is bedoeld om jongeren te wijzen op de gevaren van het rijden onder invloed van alcohol en drugs.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---