VVD


16-9-2008

Kabinet: Na ons de zondvloed!

De VVD heeft met gemengde genoegens naar de Troonrede van dit jaar geluisterd. Een uitdijende staat in plaats van klein en krachtig. Exploderende overheidsuitgaven en de staat die ons huishoudboekje én ons leven overneemt.

De VVD was er na het zien van de begrotingsstukken al bang voor, maar de Troonrede bevestigt het beeld. De staat dijt uit tot enorme proporties. Almaar toenemende belastinginkomsten worden door Holle Bolle Gijs naar binnen geschrokt en dit kabinet strekt de tentakels steeds verder in ons leven uit. Niet alleen moet de hardwerkende Nederlander steeds meer belasting betalen, hij heeft ook steeds minder invloed op het uitgeven van het overgebleven deel van zijn salaris. En terwijl de staat een record aan euro's uitgeeft en miljarden euro's aan belastingen heft, gaat de burger er hooguit een schamele half procent op vooruit.

Mark Rutte: "Dat is dus het tegenovergestelde van wat de VVD wil, namelijk een krachtige, kleine staat die zich zo min mogelijk met ons bemoeit. Laat die overheid zich bezighouden met kerntaken als onderwijs, veiligheid en zorg. En gericht investeren om ambitie in ons land een kans te geven, in plaats van ons in de weg te lopen." De VVD wil de uit de hand gelopen belastingverhogingen terugdraaien en de Nederlander daarmee zeggenschap teruggeven over zijn eigen salaris. Dat vertaalt zich in de Tegenbegroting van de VVD in een verkleining van de staat met 8,5%, ruim 17 miljard euro.

Rutte is evenmin blij met het weinig degelijk en onvoorzichtig economisch beleid van dit kabinet. "Het is de opdracht van het kabinet is om ons economisch fundament sterk te houden. Daar lijkt het niet op, als je je handelen baseert op een te hoog groeicijfer en voor miljarden euro's op de pof leeft.", aldus de fractievoorzitter.

Ook het inflatiemonster stak zijn kop tijdens de Troonrede boven de Hofvijver uit.
Volgens de VVD een directe bedreiging voor onze pensioenen en spaartegoeden, maar ook voor de koopkracht. Met het voorgestelde beleid van hogere uitgaven en hogere belastingen wakkert dit kabinet de inflatie juist aan.

De Tegenbegroting die de VVD morgen presenteert gaat wel uit van een krachtige kleine staat, die zich op eerdergenoemde kerntaken richt en verder vooral het adagium hanteert dat de hardwerkende Nederlander zelf heel goed weet waar hij zijn geld aan uit moet geven.

16 september 2008