Strengere aanpak van middelengebruik in tbs-sector

Staatssecretaris Albayrak (Justitie) wil een strengere aanpak van de invoer en het gebruik van verdovende middelen in forensisch psychiatrische centra (fpc's). Het gebruik van harddrugs door tbs-gestelden noemt de staatssecretaris onacceptabel. Om de verslaving aan te pakken wordt met voorrang een speciaal zorgprogramma voor verslaafde tbs-gestelden ontwikkeld. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief bij de derde voortgangsrapportage over het Plan van Aanpak TBS, die vandaag aan de Tweede Kamer zijn gestuurd.

In het onderzoek naar het beleid op het gebied van middelengebruik en verslaving in de fpc's, uitgevoerd door het IVO, geven enkele respondenten aan dat door tbs-gestelden verdovende middelen, waaronder in sommige gevallen ook harddrugs, worden gebruikt. Een uniform beleid met betrekking tot controle en sancties ontbreekt. Omdat het onderzoek geen harde cijfers over de omvang van het gebruik door tbs-gestelden, laat de staatssecretaris dit nader onderzoeken.

Naar aanleiding van het rapport heeft de staatssecretaris alle instellingen verzocht om uiterlijk 15 oktober een plan te presenteren, waarin wordt aangegeven op welke wijze de controle en opsporing van drugsgebruik worden aangepakt. Ook heeft de staatssecretaris de Inspectie voor de Sanctietoepassing verzocht om in de reguliere doorlichtingsonderzoeken van de fpc's te rapporteren over de aanpak van het middelengebruik.

Plan van aanpak TBS

Uit de derde voortgangsrapportage bij het Plan van Aanpak TBS blijkt dat bij de uitvoering van vrijwel alle aanbevelingen van de commissie Visser voortgang is geboekt:


- Per 1 januari 2008 is de inkoop van forensische zorg belegd bij het ministerie van Justitie. Hiermee wordt beoogd de forensische zorg beter aan te laten sluiten op de reguliere GGZ en daarmee de door- en uitstroom uit de tbs te bevorderen. De bereidheid van GGZ-instellingen om op contractbasis met justitie samen te werken is groot.


- De eerste concepten van de Wet Zorg en Dwang en de Wet op de Forensische Zorg zijn gereed en gaan naar verwachting in oktober in consultatie.


- Om beter onderzoek te kunnen doen naar de effectiviteit van de tbs-behandeling wordt een database ingericht, waarin (anoniem) de gegevens van alle tbs-gestelden worden opgenomen.


- De testfase van het nieuwe forensisch psychiatrisch toezicht is gestart. Bij dit toezicht geven de fpc's en de reclassering gezamenlijk invulling aan een intensief toezicht op tbs-gestelden die zich buiten de kliniek bevinden.

Personele problematiek

Naar aanleiding van de recente problemen in fpc Oldenkotte gaat de staatssecretaris in de brief ook in op de personele situatie in andere tbs-instellingen. Op grond van gesprekken met de fpc's concludeert de staatssecretaris dat er geen sprake is van een acuut sectorbreed personeelsgebrek. Een deel van de instellingen heeft geen personeelstekort of beschouwt het kwantitatieve tekort als normaal personeelsverloop. Daar tegenover staat een aantal andere fpc's, die wel moeite hebben met het werven of behouden van voldoende gekwalificeerd personeel. Om ook in de toekomst het aanbod van voldoende gekwalificeerd personeel zeker te stellen, zal de tbs-sector in samenwerking met GGZ-Nederland een plan uitwerken, waarin aandacht wordt geboden aan de kwaliteitseisen als ook de benodigde opleidingscapaciteit voor personeel in de forensische sector.

Noot voor redacties (