Stadsdeel Westerpark Amsterdam


E-petitie mogelijk in Westerpark

16 september 2008

Dinsdag 16 september 2008 zal Martien Kuitenbrouwer het e-petitieloket van Westerpark lanceren door een druk op de 'knop' bij het Forum Samenleving. Dit is in de raadzaal om even over 20.00 uur.

Stadsdeel Westerpark is het 1e Amsterdamse stadsdeel en de 5e overheidsinstantie in Nederland die e-petities mogelijk maakt. Elke inwoner van stadsdeel Westerpark kan via een e-petitie een onderwerp onder de aandacht van het stadsdeelbestuur brengen door als groep bewoners een petitie erover te ondertekenen. Dit kan via de stadsdeelwebsite - zie Inspraak en Participatie.

Alle petities worden aangeboden in de deelraad. Daar wordt door de voorzitter van de deelraad aangegeven of iets tot de bevoegdheid van het DB of van de deelraad behoort.

Iedereen heeft het recht schriftelijke verzoeken in te dienen bij het bestuur. Dat is het zogenaamde petitierecht dat in de grondwet is geregeld. Het is een van de vele manieren om invloed uit te oefenen op het politieke besluitvormingsproces. Het komt ook regelmatig voor dat burgers hun verzoek ondersteunen door een handtekeningenlijst van medestanders, en deze indienen bij het bestuur.

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Westerpark heeft de deelraad voorgesteld om deze mogelijkheid in Westerpark voortaan ook digitaal mogelijk te maken, de zogenaamde e-petitie. Die mogelijkheid biedt het ministerie van Binnenlandse Zaken via www.petities.nl.

Stadsdeel Westerpark accepteert nu dus ook e-petities, oftewel electronische petities en heeft daarvoor op petities.nl een petitieloket geopend.