Gemeente Voorschoten

Weekend

Voorschoten geniet van geslaagd Weekend

Dit weekend konden bezoekers weer genieten van de vele activiteiten tijdens het Weekend van Voorschoten. Mede dankzij het weer was het een geslaagd weekend te noemen. Een verslag van Het Weekend 2008.

Vrijdag

Burgemeester Staatsen opende het Weekend van Voorschoten vrijdagavond in de feesttent op het Treubplein. Kort daarna ging de het dak eraf voor de 3 J's uit Volendam. Onder het genot van muziek een drankje kwam jong en oud uit Voorschoten en omstreken bijeen en gingen ook de voetjes nog van de vloer.

Zaterdag

In de vroege ochtend begonnen de organisatoren met het optuigen van de kramen voor de Vrijwilligersmarkt. Er zijn weer heel wat meters afgelegd om voor alle organisaties op tijd een goed verzorgde plek te verzorgen.

De Vrijwilligersmarkt 2008 telde 77 kramen, bemand door veel enthousiaste vrijwilligers. Van sport tot kerk, van jeugd tot ouderen : alle typen vrijwilligersorganisaties waren vertegenwoordigd. De markt toonde de belangstellenden daarmee een goede blik op de diverse organisaties die Voorschoten kent.

20080913 muziekdag WvV

Kraamprijzen
Er was ook een wedstrijd verbonden aan de Vrijwilligersmarkt. Organisaties die bijzondere aandacht hadden besteed aan werving, de aankleding van de kraam en aansluiting bij het thema van de Vrijwilligersmarkt maakten kans op een prijs.

Rond half vier reikte wethouder Marijke Kleijweg dan ook aan drie organisaties die zich hierin het beste presenteerden prijzen uit. De eerste prijs werd in ontvangst genomen door Speel-o-theek Bij Tante Leen, de tweede prijs werd uitgereikt aan Topaz en de derde prijs was bestemd voor de Vrijwillige Brandweer Voorschoten.

Breed aanbod
En er waren veel belangstellenden die op het brede aanbod van activiteiten afkwamen! Naast de Vrijwilligersmarkt, de stands van winkeliers was er uiteraard ook de Open Monumentendag en niet te vergeten de Muziekdag in de Evenementenhal. Juist de combinatie maakt Het Weekend een belevenis op zich.

Het goede weer liet even op zich wachten, maar de zon brak in de loop van de middag door wat het aantal bezoekers alleen maar liet stijgen. De organisatie kijkt dan ook met plezier terug op al weer de achtste geslaagde Vrijwilligersmarkt op rij.

Uitreiking van De Opsteker en De Vrijwilligersonderscheiding Om half vijf was het tijd voor de uitreiking van De Opsteker en De Vrijwilligersonderscheiding. De Evenementenhal was gevuld met familie, vrienden en belangstellenden voor deze uitreikingen. Een vrolijke noot werd gebracht door De Bierbengels. Zij gaven een muzikale felicitatie af aan Remco van den Berg die de Opsteker ontving en aan Nelleke de Vries die de Vrijwilligersonderscheiding in ontvangst nam van wethouder Marijke Kleijweg.

Zondag

Met 33 kramen een lekker zonnetje, verschillende demonstraties en een gezellige drukte was ook de kunstmarkt `Kunstzinnig en Creatief Voorschoten 2008' zeer geslaagd te noemen. In het jubileumjaar van `Het Weekend van Voorschoten' hebben, dankzij een subsidie van de provincie Zuid-Holland, niet alleen Voorschotenaren hun kunstzinnige en creatieve werken aan het voorbijgaande publiek kunnen laten zien, maar ook inwoners uit de regio van buiten Voorschoten.

Veel variatie
Het getoonde werk varieerde van zelfgemaakte sieraden en schilderijen tot keramiek. Daarnaast werden er door medewerkers en cursisten van BplusC demonstraties portrettekenen, beeldhouwen en boetseren gegeven. Stichting de Blauwe Vinvis uit Leiden zorgde ervoor dat bezoekers zelf ook hun creativiteit konden ontdekken door met verf aan de slag te gaan. Met name het jonge publiek maakte hiervan goed gebruik.

De kunstmarkt begon om 12.00 uur, het tijdstip waarop ook veel `oldtimers' als een spoor uit het verleden hun weg zochten naar hun standplaats op de Voorstraat en in de Schoolstraat. Naast de kunstmarkt en de `oldtimers' kon het publiek op de zondag ook genieten van een modeshow en een aantal muziekoptredens.

20080914 Oldtimers WeekendvanVoorschoten

Uitreiking kunstprijzen
Rond 16.15 uur werd de kunstmarkt afgesloten door wethouder Marijke Kleijweg met de uitreiking van de verschillende prijzen die met de kunstwedstrijd te winnen waren. De prijzen bestonden uit waardebonnen (variërend van EUR 150,00 t/m EUR 50,00) voor de aanschaf van materialen om nieuwe kunstwerken te maken.

20080914 winnend kunstwerk Boelen
De heer Boelen naast zijn winnende kunstwerk

Er waren drie juryprijzen, en twee publieksprijzen. De eerste juryprijs ging naar de heer Boelen, de tweede juryprijs naar mevrouw Mulder en de derde juryprijs was voor mevrouw Oostrum-Carabain. De publieksprijs voor de inrichting van de kraam ging naar mevrouw van Velzen en mevrouw de Wit-Folkertsma won de publieksprijs met haar kunstwerk. Het thema van de wedstrijd was `Sporen' en in alle werken is dit thema terug te vinden. Voor wie de winnende werken nog niet gezien heeft, de werken zijn t/m 14 oktober te bewonderen in de (kleine) etalage van het Historisch Museum Voorschoten, Voorstraat 17.

Afsluiting
Aan het eind van een lange, maar mooie dag sloot burgemeester Staatsen Het Weekend af. Niet zonder eerst Hans van de Boogaardt te bedanken voor zijn jarenlange inzet. Tien jaar lang kreeg Het Weekend onder zijn voorzitterschap vorm. Hij nam dit jaar afscheid van de organisatie van het Weekend van Voorschoten en kreeg uit handen van burgemeester Staatsen een leuk aandenken.

20080913 afscheid Hans v.d. Boogaardt
Burgemeester Staatsen bedankt Hans van de Boogaardt en Otto Wolthuis
* 16 september 2008