Duits-Nederlandse Handelskamer

Utrecht 16.09.2008
Duitse verpakkingsverordening DNHK informeert over wijziging

Nederlandse ondernemers en managers, die goederen naar Duitsland exporteren, krijgen tijdens het seminar Duitse VerpackV wat gaat er veranderen? van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) op donderdag 23 oktober 2008, 15.30 tot 18 uur, in Utrecht inzicht in de belangrijkste wijzigingen van de Duitse verpakkingswetgeving. De nieuwe editie van de Duitse verpakkingsverordening (VerpackV) treedt op 1 januari 2009 in werking.

De strikte wettelijke maatregelen in Duitsland maken het voor Nederlandse ondernemers noodzakelijk zich aan te sluiten aan een duaal systeem, zegt Gianna Corbelli, bij de DNHK verantwoordelijk voor het thema recycling van verpakkingen. Het duale systeem staat in Duitsland voor een milieuvriendelijke verwerking van verpakkingen. Door aan een dergelijk systeem aangesloten te zijn, vervalt voor producenten en distributeurs de verplichting om hun verpakkingen van de eindgebruikers zelf in te nemen en deze milieuvriendelijk te recyclen. Bedrijven met een grote hoeveelheid verpakkingen dienen jaarlijks een Vollständigkeitserklärung in te vullen om te bewijzen dat hun aangifte compleet was. Daarentegen hoeven verpakkingen vanaf volgend jaar niet langer voorzien te zijn van het tot nu toe verplichte merkteken van een duaal systeem.

De nieuwe VerpackV zal onder andere bijdragen aan het ontstaan van meer concurrentie tussen de duale systemen en een eind maken aan het zogenaamde meeliften. Hiermee wordt bedoeld, dat ondernemingen merktekens op hun verpakkingen gebruiken zonder bij een duaal systeem aangesloten te zijn.

Het seminar licht de kernpunten en de belangrijkste wijzigingen in de vernieuwde verpakkingsverordening toe en geeft tevens ruimte voor individuele vragen. Aanmelding is mogelijk tot 17 oktober 2008.

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), Gianna Corbelli, T 0031 (0)70 3114 158, e-mail: g.corbelli@dnhk.org