Gemeente Oirschot

Aantrekkelijke vergoedingen voor beheer landschap

Groen is geld waard voor boeren en burgers in het buitengebied van de gemeenten Best, Boxtel en Oirschot. Vanuit het Stimuleringskader Groen Blauw Stimuleringskader zijn er aantrekkelijke vergoedingen beschikbaar voor het opstellen van landschapsplannen, het onderhoud en de aanleg van landschapselementen en cursussen groenbeheer.

Judith van Doren van de Agrarische Natuurvereniging (ANV) Het Groene Woud is aangesteld als veldcoördinator voor het deelgebied Best, Boxtel, Oirschot en neemt administratieve rompslomp uit handen bij het indienen van een aanvraag. "Vanaf dit voorjaar komen grondeigenaren in aanmerking voor vergoedingen voor het beheer en de aanleg van bijvoorbeeld houtwallen, hakhoutbosjes, poelen of bloemrijke randen. Als elementen blijvend worden aangelegd, wordt de waardedaling van de ondergrond uitgekeerd. Bij omkeerbare elementen is naast een beheersvergoeding ook derving van opbrengsten in de regeling opgenomen. Dit maakt de regeling financieel aantrekkelijker dan bijvoorbeeld PSAN."

Honderden boeren en burgers komen in aanmerking voor het Groen Blauw Stimuleringskader. Naar verwachting worden op korte termijn de eerste aanvragen goedgekeurd. Van Doren: "Dit najaar kan dan de eerste aanleg vanuit het Groen Blauw Stimuleringskader van start gaan."

Impuls

De vergoedingen zijn onderdeel van de regeling Groen Blauw Stimuleringskader. In totaal hebben de gemeenten Best, Boxtel en Oirschot, Waterschap de Dommel en Provincie Noord-Brabant een fors bedrag van ruim 3,8 miljoen euro voor de stimuleringsregeling beschikbaar gesteld. Middels deze regeling willen de partijen een impuls geven aan het agrarisch gebied in landschappelijk, ecologisch, recreatief en sociaal-economisch opzicht.

De gemeenten, Waterschap de Dommel en de Provincie Noord-Brabant hebben een contract afgesloten, waarmee zij in de komende zes jaar een bedrag van 3,8 miljoen euro beschikbaar stellen voor agrariërs en particulieren om middels het Groen Blauw Stimuleringskader het agrarische cultuurlandschap te versterken. Middels de aanvullende opgaven voor de `Proeftuin Het Groene Woud' is aanvullend hierop nog een bedrag van

3,2 miljoen beschikbaar voor water- en recreatieve doelen. Dit alles is geregeld in het gebiedscontract voor dit deelgebied. De openstelling loopt tot en met 2013.

Maatwerk

De mogelijkheden die het Groen Blauw Stimuleringskader biedt zijn locatie afhankelijk. In het gebiedscontract zijn kaarten opgenomen, waarop de landschapstypen zijn aangegeven. Afhankelijk van het landschapstype waarin een locatie ligt, zijn `pakketten' opengesteld; bijvoorbeeld o.a. de pakketten houtwal, elzensingel, hakhoutbosje, landschapsboom en amfibieënpoel in een Kampenlandschap. Zie www.brabant.nl/stimuleringskader voor meer informatie.

Interesse?

Wanneer u interesse heeft in deelname aan het Groen Blauw Stimuleringskader, deelgebied Best, Boxtel, Oirschot, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Judith van Doren, telefoon 06-10466382 of e-mail jvdoren@bureaupraedium.nl.