Waterschap Noorderzijlvest


door ander maaibeleid Noorderzijlvest

Grote natuurwinst door ander maaibeleid Noorderzijlvest

Het waterschap Noorderzijlvest heeft in 2006 een ander maaibeleid ingevoerd. Het nieuwe mailbeleid vindt plaats in Noord-Groningen, in het gebied tussen Zoutkamp, de Waddenzee, Delfzijl en Winsum. Uit onderzoek door de Vereniging van agrarisch natuur- en landschapsbeheer Noord-Groningen `Wierde & Dijk' blijkt dat de natuurwinst zeer groot is. Ruw geschat is het aantal broedparen in het gebied namelijk met 2600 toegenomen, waaronder veel kleine karekieten, blauwborsten, bosrietzangers en de ijsvogel.

In het nieuwe maaibeleid van het waterschap Noorderzijlvest staat naast de aan- en afvoer van water, de zorg voor natuur centraal. Samen met Wierde & Dijk is gekeken naar de uitwerking van het gewijzigde beleid op de natuurwaarden in een groot aantal watergangen. Vrijdag 12 september werden de resultaten gepresenteerd. Hieruit blijkt dat in de 157 kilometer watergang die op de nieuwe wijze wordt gemaaid, per kilometer 17 paar broedvogels meer voorkomen. In totaal broeden dan per kilometer 25 vogelparen.

Het nieuwe mailbeleid van het waterschap betekent over het algemeen dat smalle watergangen volledig worden gemaaid. De bredere watergangen houden per maaibeurt 1 ongemaaide oever en 1 ongemaaid talud.