ANBO

ANBO en FNV

Kabinetsplannen een kist zure appelen voor senioren

16-09-2008

De vandaag gepresenteerde kabinetsplannen zijn volgens ouderenbond ANBO een kist met zure appelen voor senioren. De koopkracht van 65+ loopt een forse deuk op als de bezuinigingen op de aftrek van ziektekosten doorgaan. Veel senioren zullen geen gebruik meer kunnen maken van aftrekposten in verband met ziekte en/of ouderdom.

De belofte van het Kabinet om fors meer oudere werkzoekenden aan een baan te helpen, wordt niet nagekomen. Het Kabinet wil een bonus geven aan mensen die doorwerken vanaf 62 jaar, maar onderneemt te weinig om werkzoekende 50-plussers weer aan een baan te helpen. Stimulerende regelingen en het monitoren van reïntegratiebureaus, juist wat betreft werkzoekende 50-plussers blijven achter.

Het AWBZ-pakket wordt verder uitgekleed: de ondersteunende begeleiding en de vergoeding van sommige hulpmiddelen worden geschrapt. Zaken die zijn overgeheveld naar de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) worden in veel gevallen te beperkt gehonoreerd.

Bewoners van verzorgingshuizen gaan voortaan zelf hun waskosten betalen en houden weinig zak- en kleedgeld over. Voornemens om daarnaast een vermogenstoets voor bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen in te voeren, zullen ook de nodige financiële impact hebben.

Door het tekort aan seniorenwoningen is er te weinig keuze voor nieuwe huisvesting en doorstroming; actief beleid ontbreekt.

Voor ANBO is bovendien de noodzaak niet aangetoond, dat 65-plussers met een aanvullend pensioen van 18.000 euro vanaf 2011 moeten meebetalen aan de AOW. Deze fiscalisering is niet nodig, wel een herverdeling van de middelen en reserveren van echt geld in het AOW-fonds.

Kortom: Voor ouderen die geen (zoet) appeltje voor de dorst hebben, reikt het Kabinet op Prinsjesdag vooral zure maatregelen aan.

Over ANBO
ANBO is een onafhankelijke belangen- en emancipatieorganisatie voor vijftigplussers in Nederland, ongeacht geloofsovertuiging, levensbe­ schouwelijke, maatschappelijke of politieke opvatting. De seniorenbond heeft ruim 190.000 leden en wil de zelfstandigheid en de keuzevrijheid van vijftigplussers vergroten, onder meer op het gebied van wonen, werken, vrije tijd, zorg en inkomen. Bovendien geeft ANBO aan leden persoonlijk advies en informatie, en biedt het culturele, sportieve en recreatieve activiteiten en aanzienlijke kortingen. Meer informatie is te vinden op www.anbo.nl

Bron: ANBO voor 50-plussers, 16 september 2008